TGS Ankara Şube Başkanı Koçak: Özgür basın varsa özgür toplum vardır

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, gazetecilere yapılan saldırılar aynı zamanda kamunun haber alma hakkına yapılan saldırı olduğunu belirterek "Özgür basın varsa özgür toplum vardır.

Google Haberlere Abone ol
TGS Ankara Şube Başkanı Koçak: Özgür basın varsa özgür toplum vardır

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, gazetecilere yapılan saldırılar aynı zamanda kamunun haber alma hakkına yapılan saldırı olduğunu belirterek "Özgür basın varsa özgür toplum vardır. Gazetecilere ve halka şiddet uygulamaktan vazgeçin." dedi.

    Son zamanlarda polisin gazetecilere yönelik uyguladığı şiddeti protesto etmek için Türkiye Gazeteciler Sendikası ve birçok basın mensubu Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Esra Koçak, gazeteciler adına yaptığı basın açıklamasında, ‘’Gezi eylemlerinden bu yana yapılan bütün eylemlerde polis hem meslektaşlarımızı hem de yurttaşlarımıza saldırdı. İktidarın polisi görevi gereği olayları izlemeye giden kameraman ve foto muhabiri arkadaşlarımızın kameralarını ve fotoğrafa makinelerini kırdı ve onları tartakladı. Muhabir arkadaşlarımız da ağza alınmayacak küfürlerden ve şiddetten nasibini aldı. Bu saldırılar ‘olaylar esnasında denk gelmiştir’ şeklinde açıklanamaz. Polisin basın mensuplarını bilerek hedef aldığı görüntülere de yansımıştır. Tüm Türkiye, elindeki mikrofonla basın mensubu olduğu anlaşılmasına rağmen TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile muhabirlerin nasıl bir şiddete maruz kaldığını görmüştür.’’ ifadelerini kullandı.

    Son bir ay içerisinde gördükleri şiddeti örnekleriyle aktaran Koçak şöyle devam etti: Akay Kavşağı'nda gerçekleşen eylemi izleyen Ulusal Kanal Muhabiri Hüsna Sarı, TOMA’dan sıkılan su ile hedef alınmış ve belinden lenf zedelenmesi olmuştur. Takip eden günlerde Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Evrim Aydın, Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş ve Cumhuriyet Foto Muhabiri Necati Savaş, Ziya Gölkalp Caddesi üst geçidinde bir çok çevik kuvvet polisince dövülmüştür. ODTÜ’de yaşanan olayları görüntüleyen Milliyet Foto Muhabiri Yavuz Özden’e, polis kaskı ile kafa atmıştır. Tuzluçayır’da Kanal D Kameramanı Hüseyin Çözen ve Muhabir Özgen Bingöl’e TOMA’dan gazeteci oldukları açık şekilde görüldüğü halde tazyikli su sıkılmıştır. Yine Kennedy Caddesi’nde basın kartını göstermelerine rağmen Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez ve Birgün Gazetesi Muhabiri Recep Yılmaz, tazyikli su ile yerlerde sürüklenmiştir. Üstelik bunlar sadece bizim elimize ulaşan bilgilerdir.’’ dedi.

    TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 154. SIRADA

    Koçak, Başbakan Erdoğan gerek meclis kürsüsünden gerek seçim meydanlarından yaptığı konuşmalarla meslektaşlarımızı hedef gösterdiğini belirterek, birçok gazetecinin işten atılmasına ve istifa etmesine neden olduğunu söyledi. Koçak, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün, 2014 Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 154’üncü göstermesi ve Türkiye’nin 55 tutuklu gazeteci ile dünyada en çok tutuklu gazeteci bulunan ülkelerden birisi olmasının bu tablonun diğer bir boyutu olduğunu belirtti.

    SORUMLULAR BULUNSUN

    Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak son yaşanan olaylarda Ankara’da saldırıya maruz kalan meslektaşları adına Ankara Valiliği, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet Amirliği hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Koçak, ‘’Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği de geçtiğimiz günlerde Ankara Valiliği'ne bir yazı yazarak sorumlular yargılanmasını talep etti .Valilikte gereğini yapacağı konusunda söz verdi. Valiliğe sözünü tutma çağrısında bulunuyoruz. Gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalması, yeni saldırıların önünü açmaktadır. Bu nedenle sorumlular bir an önce belirlenip adalet önüne çıkarılmalıdır.’’ diye konuştu. CİHAN

Yorumlar