TGC: Hoşgörüsüzlük, özgürlükleri tehdit ediyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Özgürlük İçin Basın (ÖİB) Nisan ayı raporunu yayınladı. Hoşgörüsüzlüğün özgürlükleri tehdit ettiğinin kaydedildiği raporda, “Hükümete karşı eleştirel tutum sergileyen medya ve kamuoyuna karşı...

Google Haberlere Abone ol
TGC: Hoşgörüsüzlük, özgürlükleri tehdit ediyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Özgürlük İçin Basın (ÖİB) Nisan ayı raporunu yayınladı. Hoşgörüsüzlüğün özgürlükleri tehdit ettiğinin kaydedildiği raporda, “Hükümete karşı eleştirel tutum sergileyen medya ve kamuoyuna karşı devletin organları (yargı, polis), kaba ve hoyrat tepkilerini sürdürdü." denildi.

AB Sivil Düşün Programı çerçevesinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve 2 yıl boyunca ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini kayıt altına almayı amaçlayan proje çerçevesinde yayımlanan ikinci raporda, Nisan ayında sosyal medyanın bir nebze baskılardan kurtulduğu kaydedildi. Vatandaşların ifade ve bilgi edinme hakkının sansürü olarak değerlendirilen sosyal medyaya erişim engellemelerinin sona erdirilmesinin, uluslararası baskı ve Anayasa Mahkemesi gibi yüksek yargının özgürlüklerden yana tavır almasıyla mümkün olabildiği vurgulanan raporda, "Ancak yazılı, sözlü ve görüntülü iletişim araçları üzerindeki denetimin bütün ağırlığıyla sürüyor." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) adına seçim süresinde yayınların tarafsızlığını izlemekle görevli RTÜK'ün yansız davranmadığı da vurgulandı. Hükümet yanlısı radyo ve televizyonlara hoşgörülü, karşıt tutum sergileyenlere ise hoşgörüsüz bir tavır takınıldığı kaydedildi.

ÖİB raporunda, gösteri hakkının da ifade özgürlüğü kapsamında olduğu hatırlatarak, bu hakkın kullanımının polis engeliyle karşılaşması eleştirildi. İfade ve basın özgürlüğünün kullanımının güvencesi olması beklenen yargıda yaşanan sorunlar, özgürlükler açısından karamsar durumun sürmesine neden olduğu vurgulanan raporda, hükümetin, yargı ve güvenlik kuvvetleri içinde örgütlendiğini düşündüğü 'paralel yapının' komplosuyla karşı karşıya olduğu inancının, özgürlüklerin kullanımını daha da güçleştirdiği kaydedildi.

Raporda, "Hükümet kararlarına ve uygulamalarına yapılan her itiraz ve muhalefet, hükümet tarafından komplonun parçası olarak değerlendirilince, sakin ve güvenilir konuşma/diyalog olanağı ortadan kalktı. Bu, siyasal ortamı daha da gerginleştiren etki yaptı." denildi.

CİHAN

Yorumlar