TGC Başkanı Olcayto: Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller kalksın

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilerin haklarını savunmak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin sağlanması amacıyla kurulan ‘Gazetecilere Özgürlük Platformu’ (GÖP) başkanlığını devraldı.

Google Haberlere Abone ol
TGC Başkanı Olcayto: Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller kalksın

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), gazetecilerin haklarını savunmak ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin sağlanması amacıyla kurulan ‘Gazetecilere Özgürlük Platformu’ (GÖP) başkanlığını devraldı. Törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Cemiyetin İstanbul'daki binasında gerçekleşen törende konuşan Olcayto, “Türkiye’nin basın özgürlüğü notu çok kötü. Özgürlüğü kısıtlanmış ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin bu durumu utanç verici. 2013 gerçekten Türkiye’de basının en çok zorlandığı, baskı gördüğü dönemlerden biri oldu.” dedi

Düşünce ve ifade özgürlüğü vurgusu yapan Olcayto, “Basın özgürlüğünün yani halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgilenme hakkının kazanılabilmesi için yasalarda iyileştirmeler yapılması lazım. 17 Aralık’tan sonraki gelişmelerden ötürü iktidarın Terörle Mücadele Yasası'nı kaldıracağı yönünde bir takım işaretler var. Ama tabii bunlar kesinleşmeden bir şey söylemek zor. Kalkmasını bütün kalbimizle temenni ediyoruz. Türkiye artık büyük bir cezaevi olmaktan kurtulmalı. Düşünce, ifade özgürlüğü önündeki engeller kalkmalı. Gerçek bir demokrasi yönünde önemli adımlar atılmalı. 2014’te umuyoruz ki; cezaevindeki gazeteci arkadaşlarımız serbest kalsın, Türkiye’nin gazetecileri cezaevine hapseden bir ülke olma sıfatından dolayı üzerindeki kara gölge ortadan kalksın." değerlendirmesinde bulundu.

GÖP ve meslek örgütlerinin önemli olduğunu ifade eden Olcayto, “Gazetecilerin dağınık hali, bir anlamda kendilerine yapılan baskıya yanıt verememelerine neden oluyor. Sendikasızlık, örgüte girme korkusu, gazeteciler üzerindeki oto sansür, korku ikliminin yarattığı nedenler. Bunları yavaş yavaş aşıyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar hiç yan yana gelmeyen meslek örgütleri artık GÖP içinde bir arada mücadele veriyorlar. Bu gelecek için çok büyük bir umut ışığı. Meslek örgütlerinin önemi yavaş yavaş genç meslektaşlarımız tarafından da algılanmaya başlanıyor. TGC olarak her zaman genç meslektaşlarımızı örgütlenmeye teşvik etmek istiyoruz. Sendikaya girmelerini öneriyoruz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olmalarından büyük keyif alıyoruz. Onlarla çalışmaktan, onların bize vereceği katkılardan yararlanmaktan yanayız." dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı da görevi emin ellere teslim ettiklerini ve görev süresi içinde basının sorunlarıyla ilgilendiklerini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar