TGC: Azeri gazetecinin sınır dışı edilmesi ifade özgürlüğüne baskıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Today’s Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
TGC: Azeri gazetecinin sınır dışı edilmesi ifade özgürlüğüne baskıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Today’s Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesini eleştirdi. Yapılan açıklamada, “Azeri gazetecinin sınır dışı edilmesi ifade özgürlüğü üzerinde baskıdır.” denildi.

TGC, son zamanlarda medya ve gazeteciler üzerinde uygulanan baskıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Today’s Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un attığı twit nedeniyle sınır dışı edilmesi eleştirildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Azeri gazeteci Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilme kararı ifade özgürlüğünü kullanan bir gazeteci üzerinde baskı kurulmasıdır. Tahammülsüzlüğün, hoşgörüsüzlüğün bir örneğidir. Bu karar Türkiye’de görev yapan yerli ve yabancı tüm gazeteciler için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu karardan ivedi olarak dönülmesini ve uluslararası alanda insan hakları ve iletişim hakları açısından düşürüldüğümüz ayıplı duruma son verilmesini istiyoruz.”

'DÜZENLEME BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALEDİR'

Açıklamada, “Son günlerde Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki olağanüstü hali de ağırlaştıran adımlar atılmaktadır. TBMM Genel Kurulu’ndan geçen internet düzenlemeleri bunun en önemli örneğidir. Bu yasal düzenleme basın ve ifade özgürlüğü ile kişisel verilerin korunması hakkına müdahaledir. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tüm içerik sağlayıcılardan hiçbir sınırlama olmaksızın bilgi isteyebilecek, içerik sağlayıcılar da TİB’in istediği tedbirleri uygulama yükümlülüğü altında olacaktır. Yasal düzenlemenin Anayasa ile korunan kişisel veriler ve Basın Kanunu çerçevesinde korunan gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkını ne kadar etkileyeceği ise henüz belli değildir. Bu konudaki kuşkularımız da sürmektedir. Tüm erişim sağlayıcıların birer sansür aracı olarak mahkeme kararlarının dahi ötesine geçebilecek uygulamalar yapmasının önü açılmıştır. İçeriğin yayından çıkarılmasına ilişkin düzenlemede cevap hakkı kaldırılmış, TİB başkanının iki dudağı arasına çıkacak söze bağlanmıştır. TİB’e başvurusonucunda özel hayatın gizliliğine ilişkin içeriklere erişimin engellenmesi kararlarının önü açılmıştır. Özel hayat kavramı birçok hukuki menfaatle yarışabilecektir. Kamu görevlileri söz konusu olduğunda ifade özgürlüğüne ağırlık verilmesi gerekecektir. Böyle bir tartma mekanizması olmadan erişimin engellenmesi kararı verilebilmesi ifade özgürlüğü önünde ciddi bir tehdittir. Sosyal medyayı ustalıkla kullanan Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu yasaya onay vermeyeceği umudunu taşıyoruz. ” ifadelerine yer verildi.

‘BAŞBAKAN’IN MEDYAYA MÜDAHALESİ MALUMUN İLANIDIR’

Başbakan ve çevresinin uzun süredir bazı gazetelerin patronaj kesimine baskı yaptığı, haberler ve köşe yazıları dolayısıyla müdahalelerde bulunduğu vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Son olarak Habertürk’e yapılan müdahale de iktidarın medyaya müdahalesinin sürdüğünün bir kanıtıdır, malumun ilanıdır. Bağımsız ve bağlantısız bir gazeteciliğin Türkiye’de yeniden yeşermesi için parlamentoyu, iktidarı, ana muhalefet partisini ve meslektaşlarımızı çaba göstermeye çağırıyoruz."
CİHAN

Yorumlar