'Tesisat kontrollerinde Makine Mühendisleri Odası yer almalı'

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde şofbenden sızan karbonmonoksit gazı sebebiyle hayatını kaybeden 5 kişinin ölümünün yankıları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
'Tesisat kontrollerinde Makine Mühendisleri Odası yer almalı'

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde şofbenden sızan karbonmonoksit gazı sebebiyle hayatını kaybeden 5 kişinin ölümünün yankıları sürüyor. Olay yerinde inceleme yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, olayın meydana geldiği dairenin bodrum katında olmasına dikkat çekerek, "Bu tür cihaz kullanılan yerler havalandırmaya müsait olmalı." dedi.

Olay yerinde inceleme yapan cumhuriyet savcısı tarafından re'sen bilirkişi olarak atanan oda başkanı İbrahim Mart, "Bu tür durumlarda oluyor, böylesi bir olayda bizim yapacağımız tespitler çok çok önemli. İlk belirlemelere göre, cihaz mutfakta kullanılıyor. Bacalı tip cihaz. Kombi olduğunu tahmin ediyoruz. Cihazın ne olduğundan çok burada yaşam şartları iyi değil. Bodrum katında ev. Bu tür cihazların çok havalandırmalı yerde çalışması gerekiyor. Belli ki, baca temizliğinin de yapılmamış olması önemli. Bunlara, kullanma bilincinin de yeterli olmadığı da eklenince, facia meydana geliyor. Çok üzüntülüyüz. Yetkililere bir kez daha sesleniyorum; teknik olarak bunlar önlenebilir olaylardır. Hem üzüntülü, hem öfkeliyiz. 5 can kaybettik, bu çağda, bu kadar ilerlendiği ifade edilen çağda, marka kent diye anılan kentte, böyle basit nedenlerle insanlarımızı kaybetmekten dolayı üzüntülüyüz. Denetim konularında meslek odalarının, denetimiyle ilgili sürekli engellemeler çıkartılıyor. Biz, tesisatların gerekli olduğunu ifade etmemize rağmen, tesisat denetimlerinde makine mühendisleri odası yer almıyor. İl Sağlık Müdürlüğü ve itfaiye daire başkanlığı ile birlikte karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı çalışıyoruz." diye konuştu.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin ise alınacak küçük tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilebileceğini söyledi. Uluşahin şunları kaydetti: "Karbonmonoksit detektörleri evlerde uygun yerlere takılmalı. Bunun dışında gözle bile kontrol edilebilir. Banyodaki şofbeninizde eğer mavi renk yanıyorsa karbondioksit gazı açığa çıkıyor demektir. Ama sarı alev varsa, o sarı alevin çıktığı her yerden karbonmonoksit gazı çıkıyor demektir. Alınan tedbirler maalesef yetersiz. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyorum. Kullanılan cihazların periyodik kontrolleri yapılmıyor." CİHAN

Yorumlar