Terme'nin son kalaycısı: Bakır kapta pişen yemeğin lezzeti farklı olur

Samsun’un Terme ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki kalay ustası Mehmet Balcı, çelik tencereler çıktıktan sonra bakır kap kullananların sayısında ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, "Ben sağlığımı bakır kaplarda pişen yemeklere borçluyum.

Google Haberlere Abone ol
Terme'nin son kalaycısı: Bakır kapta pişen yemeğin lezzeti farklı olur

Samsun’un Terme ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki kalay ustası Mehmet Balcı, çelik tencereler çıktıktan sonra bakır kap kullananların sayısında ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, "Ben sağlığımı bakır kaplarda pişen yemeklere borçluyum. Bu yaşıma kadar 2 kez doktora gittim." dedi.

2 yaşında yetim kaldığını, 12 yaşında da kalaycılığa çırak olarak başladığını anlatan Mehmet Balcı, "Mesleğin son temsilcisiyim. Bakır artık evlerde süs eşyası olarak yer alıyor. Ben, 5 çocuk büyüttüm. Sağlığım ve ömrüm yettiğince, bu mesleği devam ettirme taraftarıyım. Eskiden kalaycılığa ilgi o kadar fazlaydı ki, köylere gider günlerce eve gelemezdik. Şimdi tek tük, iş getiren oluyor." diye konuştu..

Bakırın sağlık anlamına geldiğini savunan Mehmet Balcı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bakır, toprak demektir. Çelik ise karışımlardan meydana gelen bir madendir, onun için de insanların sağlığını tehdit eder. Bu yaşıma kadar evimde yemeğimi hep bakır kaplarda pişirdik, yapılan yemek toprak güveçte yapılmış gibi lezzetli olur. Ben sağlığımı bu doğallığa borçluyum." şeklinde konuştu.

54 yıldır kalaycılık yapan Mehmet Balcı, çocuklarının kendi mesleğini tercih etmediğine dikkati çekerek şunları kaydetti: "Yıllardır çırak bulamadığım için şimdi bu meslek yok olup gidecek."


Mehmet Balcı'nın oğlu Hüseyin Balcı (40) ise baba mesleğini yapmamasına gerekçe olarak kalaycılığa olan ilginin azalmasını gösterdi.


CİHAN

Yorumlar