Terme'deki STK’lar fındık zararının telafisi için deklarasyon yayınladı

Samsun'un Terme ilçesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve odalar; hava muhalefeti nedeniyle bölgedeki fındık bahçelerinde oluşan zararın büyüklüğüne dikkat çekmek için ortak deklarasyon yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol
Terme'deki STK’lar fındık zararının telafisi için deklarasyon yayınladı

Samsun'un Terme ilçesinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve odalar; hava muhalefeti nedeniyle bölgedeki fındık bahçelerinde oluşan zararın büyüklüğüne dikkat çekmek için ortak deklarasyon yayınlandı. Deklarasyon basın toplantısı ile duyuruldu.

İlçede faaliyet gösteren Terme Ticaret ve Sanayi Odası, Terme Ziraat Odası, Terme Ticaret Borsası, Terme İşadamları Derneği, Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Terme Şoförler Odası, Terme Esnaf Kefaret Kooperatifi, Kuyumcular Odası ve sivil toplum kuruluşları tarafından 30 Mart akşamı yaşanan don olayından etkilenen fındık bahçelerin de oluşan zararın büyüklüğüne dikkat çekmek için ortak deklarasyon hazırlayıp basınla paylaştı. Terme Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen basın toplantısında bölgenin afet kapsamına dahil edilerek üreticinin korunması için yetkililere seslenildi.

60 BİN HEKTAR FINDIK ALANI TAMAMEN YANDI

Ortak basın bildirisini değerlendiren Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, “30 Mart 2014 tarihinde aniden yağan kar ve oluşan don tarım arazilerini tamamen perişan etti. Gökten ateş yağmış gibi bütün bahçeleri, ağaçları yaprakları yaktı. Fındık bahçelerinden aldığımız yanık dalları size getirirken içimiz burkularak getirdik. Çünkü oralardaki zorda kalan çiftçilerimizin gözyaşlarını gördük. Üreticimiz evlatlarını kaybetmiş gibi üzüntü içinde. Biz ziraat odası olarak ekiplerimizle dört koldan araştırma yaptık, bizim yaptığımız araştırmalar sonucunda durumun çok feci olduğunu gördük. Bu konuyla ilgili Terme İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de bütün fındık bahçelerini taradı. Yapılan araştırmada kademeli olarak 40'dan başlayıp 100'e kadar varan hasar tespit ettiler. Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Turan Karadeniz ve ekibi sahada araştırma yaparak durumun vahametini raporladı. Bu çalışmalar neticesine göre ilçede 60 bin hektar alandaki fındık bahçeleri tamamen yanarak hiç ürün alamayacak hale geldi. Bu da Terme için büyük bir ekonomik kayıp. Burada tüm sivil toplum kurumları olarak bu ortak deklarasyon yayınlayarak bizi hatırlasınlar istiyoruz. Bölgemizin afet kapsamına alınmasına istiyoruz ve bu konun takipçisi olacağız. Tarım sigortası yaptıramayan üreticilerimizin mağduriyeti giderilmeli ve üreticilerimiz yalnız bırakılmamalıdır.” dedi.

BÜYÜK GÖÇ PROBLEMİYLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ

Terme Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi konuyu ekonomik olarak değerlendirdi. Ekmekçi, “Bizler hepimiz esnafın ama aynı zamanda birer çiftçiyiz, bizlerin müşterileri çiftçi. Terme deki gelire baktığımızda 3’te 2 si tarım geliri. Bu tarım gelirine baktığımızda ise 4’te 3'ünü fındık oluşturuyor. 2014 yılı için beklenen fındık rekoltesi 22 bin ton idi. Yaşadığımız don olayı olmasaydı, 22 bin ton üretim bekleniyordu. Bu da ortalama 8 TL'den hesapladığımızda çok büyük bir rakam yapıyor. Bu rakam ortalama olarak Terme için 150 milyon Türk Lirası demektir. Bunun yanında fındık işçisi dediğimiz insanlarda, bu durumdan direk etkilenecektir. Ayrıca fındık patozu ile geçinenlerde bu olaydan etkilenerek ilçeye gelen para da buradan gidecek. Bunun yanı sıra fındık fabrikalarında çalışan mevsimlik işçi dediğimiz insanlarda fındık kırıldığı sürece çalışıp maaş almakta ve fındık olmadığı için bunlarda direk etkilenecek. Fındıktaki yüzde 60’lık kayıp diğer sektörlerde de yüzde 60’lık kayıplar doğuracak, insanlar işten çıkartılacak ve işsizlik meydana gelecektir. Bunları çoğaltmamız mümkün. Bununla ilgili de Terme'nin kaybının en iyimser tahminlerle minimum 120 milyonu geçeceğini tahmin ediyoruz. Ve dahası, geride sağlam kalan fındık hasadına uzun bir zaman olması nedeniyle özellikle 2 gündür etkili sis ve olabilecek kuraklık tehlikesi de sıralandığında kayıpların milyonlarla ifade edilmesi gerekmektedir. Minimum kayıpla bile bu rakam ayda 10 milyon TL günlük ise 365 bin TL olmayan bir para, ticarete girmeyen bir para demektir bu da hepimizi etkileyecektir. Bu durumdan çıkmak için TARSİM'in devreye girmesi gerekmektedir. Biz her ne kadar esnaf derneği olsak da Terme deki fındık hepimizi ilgilendiriyor. Buradaki zarar çok önemli boyutlarda. Buradan herkese seslenmek istiyoruz, yetkiler harekete geçmeli bu sıkıntımızı kendilerine görev edinmelidirler. Başka neler yapılabilir alınan krediler faizsiz ertelenebilir, 2004 yılında olduğu gibi tahmini rekolte hesapları yapılarak kilo başı para ödenebilir. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak durumun vahametine dikkat çekmek istiyoruz, bunun için buradan yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” diye konuştu.

Basın toplantısının ardından hazırlanan ortak deklarasyon başkanlar tarafından imzalanarak Samsun milletvekillerine Meclis'te gündeme getirilmesi
için gönderildi.
CİHAN

Yorumlar