Terliyken başa dökülen soğuk su yüz ffelcini tetikliyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, terliyken başa dökülen soğuk veya buzlu suyun yüz felcine sebep olabileceği uyarısında bulundu.Opr.Dr. İzmirli, sıcakların bastırdığı bu günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak...

Google Haberlere Abone ol
Terliyken başa dökülen soğuk su yüz ffelcini tetikliyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Cevdet İzmirli, terliyken başa dökülen soğuk veya buzlu suyun yüz felcine sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Opr.Dr. İzmirli, sıcakların bastırdığı bu günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak için terlemenin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Baş, yüz ve alın terliyken, serinlemek için dökülen soğuk suyun yüz felcini tetikleyebileceğini vurgulayan İzmirli, “Bu hatanın çarşı pazarda, sokakta sık sık tekrarlandığını görüyoruz. Terleyen insanlar serinlemek için başlarına soğuk ya da bozlu su döküyor. Bu son derece yanlış bir davranış. Ani ısı değişikliği yüz felcine sebep oluyor. Ayrıca üst solunum yolu hastalıklarını da tetikliyor.” uyarısında bulundu.

Terlemeyi ve sıcak havanın etkisini azaltmak için şapka takılabileceğini, ayrıca açık renk şemsiye de kullanılabileceğini dile getiren Opr.Dr. İzmirli, doğru giyinmenin de bir sıcaktan korunma yöntemi olacağını belirtti. İzmirli, sıcak havada çok terleyip bunalmamak için teri emen ve hava alan pamuklu giysiler ve serin tutan keten kumaşlar tercih edilmesini önerdi.

KLİMA 24 DERECEDE ÇALIŞMALI

Yine terliyken klimalı ortamlara girilmesinin de sakıncalı olduğunu vurgulayan İzmirli, “Klimalı ortamlara girerken terimizi silmeli ve kuru giysilerle klimalı ortamlarda bulunmalıyız. Bu arada klimanın derecesi de çok önemli. Yaz aylarında klimayı 17-19 derecelerde çalıştıran var. Bu doğru değil. Klimanın en uygun derecesi yaz aylarında 24 derece olması gerekir. Bu ısı düzeyi güzel, hasta etmeyen bahar gibi bir serinlik sağlar. İç ve dış ısı ortamında uçurum oluşturmaz. Bu da üst solunum hastalıkları ve yüz felci gibi bir çok hastalıktan korur.” bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar