'Tepebağ turizme kazandırılsın'

Turizm Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Nesrin Göçhan, turizm sektörü temsilcilerinin geçtiğimiz yıllarda başlatılan ’Tepebağ Projesi’nin bir an önce tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Tepebağ turizme kazandırılsın'

Turizm Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Adana Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Nesrin Göçhan, turizm sektörü temsilcilerinin geçtiğimiz yıllarda başlatılan ’Tepebağ Projesi’nin bir an önce tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Göçhan, yaptığı açıklamada, Adana’nın yüzyıllardır önemli medeniyetlerin yaşadığı yöre olduğunu söyledi. Göçhan, “Bu nedenle Adana azımsanmayacak tarihi, kültürel ve coğrafi potansiyele sahip. Bu potansiyeli atıl halden aktifliğe dönüştürmek için yerel yönetimler ile sivil toplum örgütlerinin turizm projeleri üretip, yatırımcılara sunmaları gerekmekte.” dedi.

Amasra, Beypazarı ve Eskişehir’de tarihi yapıların korunarak kentsel gelişim planı çerçevesinde turizme kazandırıldığını vurgulayan Göçhan, “Adana'da da turizm alanında yeni açılımlara gerek duyulmakta.” ifadelerini kullandı.

Bu açılımın yapılabileceği kentin merkezinde en eski yerleşim birimi ve höyüğü olan Tepebağ’ın bulunduğunu anlatan Göçhan, ‘’Bu kapsamda Adana Valiliği, Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’nin yürüttüğü ve 2010 yılında imzalanan Tepebağ ile Kayalıbağ Mahallelerindeki Kültürel Varlıkların Kazı ve Restorasyonunu öngören ’Tarihi Kent Merkezi Protokolü’ kapsamındaki çalışmalar bir an önce tamamlanmalı. Turizmciler olarak bu çalışmaların tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

TARİHİ DOKU KORUNMALI
“Tepebağ bölgesi içerisinde tarihi doku korunarak, turizme yönelik sokaklar yapılmalı.” diyen Göçhan, şöyle konuştu: “Bu çalışmanın ardından Adanalı yatırımcılar da bu bölgede evler satın alarak bir Safranbolu, Amasya Evleri ve Sultanahmet Turizm bölgesi gibi pansiyonlar turistik konaklama otelleri yapılmalı. Butik oteller, Adana kültüründe var olan el sanatları potansiyelinin işleneceği somut ve soyut atölyeler kurulmalı, Adana yemeklerini sunulduğu restoran ve kafeler yapılmalı. Tarihi Bedesten Çarşısı ve çevresi, Kazancılar Çarşısı da bu kapsamda projelerle turizme açılabilir.” Göçhan, projenin tamamlanmasıyla kentin yeni bir destinasyon kazanacağını, yaklaşan yerel seçimler öncesinde başkan adaylarından da turizme yönelik projeler üretmelerini de beklediklerini kaydetti.

TEPEBAĞ PROJESİ NELERİ KAPSIYOR
Protokole göre Adana Büyükşehir Belediyesi Yenihan çevre düzenleme projesi Bebekli Kilise ve çevresi çevre düzenleme projesi Tepebağ 17 sokak çevre düzenleme projesi Tepebağ ve çevresi çevre düzenleme projesi Kayalıbağ 26009 sokak meydan düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırma projesi 62 63 64 envanter nolu yapıların kamulaştırılması projelendirilmesi ve restorasyon uygulaması Tepebağ höyük kurtarma kazısı Özel Proje Alanları Simülasyon projeleri hazırlanması 80 hektar alanın koruma amaçlı imar planı hazırlanması alan yönetimi planının hazırlanması 80 hektar alanın kadastro paftalarının sayısallaştırılması Tepebağ mahallesinde yer alan 2 dönüm boş alanın kamulaştırılmasını gerçekleştirecek. Seyhan Belediyesi de Kayalıbağ Mahallesi Av Turhan Arın Sokağının sokak sağlıklaştırma projeleri ile eski Gazipaşa İlköğretim Okulu´nun restorasyon uygulamasını yapacak.
CİHAN

Yorumlar