Temurer: Kırımlılar üçüncü büyük sürgünü kaldıramaz

Ankara’nın Polatlı Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ali Sait Temurer, Kırımlıların üçüncü büyük sürgünü kaldıramayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Temurer: Kırımlılar üçüncü büyük sürgünü kaldıramaz

Ankara’nın Polatlı Kırım Türkleri Derneği Başkanı Ali Sait Temurer, Kırımlıların üçüncü büyük sürgünü kaldıramayacağını söyledi. Temurer, Ukrayna’da yaşanan olayları endişe ile izlediklerini belirtti.

    Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin yüzde 15’inin Kırım Tatarlarından oluştuğunu dile getiren Ali Sait Temurer, “Fakat daha önce 1944 yılına kadar Kırım’dan Tatarla topyekun sürgün edilemeden önce nüfusun yüzde 70’i Tatar’dı. Fakat 18 Mayıs 1944 sürgününden sonra tek bir Tatar bile bırakmadılar Kırım’da. Şimdi aynı oyunlar tekrar oynanmak isteniyor. Ruslar, Tatarlardan boşalan yerlere 1944 yılından sonra Rus muhacirler yerleştirildi. Kırım nüfusunun çoğunluğunun Ukrayna’ya bağlı ama Rus asıllı göçmenler yerleştirildi. Dolayısıyla nüfusun yüzde 60’ı Ruslar oluşturmakta. Bizi ilgilendiren Kırım Türklerinin ada üzerindeki haklarıdır. 1992’den beri kafileler halinde kendi vatanlarına dönmeye çalışıyorlar. 1992’den beri öyle bir şartlar altında yerleştiler ki arabalarda kalarak, naylon barakalarda kalarak. Şuanda ki Türkiye’de bulunan Suriyelilerin durumu ne ise aynı durumu vardı.” diye konuştu.

    Rusların, Kırım üzerinde hak iddia etmesinin kendilerini düşündürdüğünü anlatan Ali Sait Temurer, “İnşallah Kırım barışçıl demokratik Ukrayna’ya bağlı bir Cumhuriyet olmaya devam edecektir. Yoksa aksini düşünemiyorum. Silahlı çatışmayı istemiyorum. Kırım Türklerinin 3’üncü büyük sürgünü kaldıracağını da zannetmiyorum. Bu manada siyasilerin bizi desteklemelerini istiyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar