Temizlik ve güvenlik işçileri çalışma koşullarından şikâyetçi

UNI Global Sendikası tarafından 16 Haziran’ın dünya temizlik ve güvenlik işçileri adalet günü olarak ilan edilmesi nedeniyle Antalya Havalimanı’nda ilginç bir eylem gerçekleşti. Temizlik işçileri ve güvenlik görevlileri davul zurna eşliğinde...

Google Haberlere Abone ol
Temizlik ve güvenlik işçileri çalışma koşullarından şikâyetçi

UNI Global Sendikası tarafından 16 Haziran’ın dünya temizlik ve güvenlik işçileri adalet günü olarak ilan edilmesi nedeniyle Antalya Havalimanı’nda ilginç bir eylem gerçekleşti. Temizlik işçileri ve güvenlik görevlileri davul zurna eşliğinde turistlere gül dağıttı. Konuyu tam olarak anlayamayan turistler güllerle karşılanmaktan memnun kaldı.

Temizlik işçilerinin ve özel güvenlik görevlilerinin zor şartlarda çalıştığını ifade eden Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası Genel Başkanı Bolat Ankaralı, bu sektörlerde çalışan işçilerin dünyanın her yerinde kötü muamele gördüğünü dile getirdi. Türkiye’de ise bu işçilerin çok düşük bir ücretler 12 saate yakın çalıştırıldığını aktardı.

Türkiye’de 300 bine yakın özel güvenlik görevlisinin ilkel koşullarda çalıştığını belirten Ankaralı, asgarinin biraz üstünde bir ücretle çalışan bu işçilerin sürekli işten çıkarılma korkusu yaşadığını söyledi. Güvencesiz bir şekilde 12 saatten 24 saate kadar mesai yaptıklarını ancak fazla mesai ücreti alamadıklarını ifade etti. Antalya Havalimanı’nda güvenlik firması tarafından zorla fazla mesai yaptırıldığını iddia eden Ankaralı, işçiler arasında ayrım yapıldığına dikkat çekti. Çalışanların doğal haklarını kullanmadığını belirtti. Ankaralı, “Artık bizler de insan onuruna yakışır ücret ve çalışma şartları istiyoruz. Uluslararası temizlik ve güvenlik işçileri adalet günüde bütün ülkelerdeki işçilerle birlikte ‘Yaşamı koruyoruz. Ama insanca yaşayamıyoruz. İnsancıl çalışma koşulları istiyoruz’ diye haykırıyoruz.” şekline konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Dış Hatlar Gelen Yolcu Terminali kapsında turistlere gül dağıtıldı. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi. CİHAN

Yorumlar