Temizlik maddesi içeren atık sular sebzeleri kurutuyor

TÜBİTAK destekli 27 proje hazırlayan Aydın Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, birbirinden ilginç çalışmalarını okullarında sergiledi. Tarım kenti olan Aydın’da, sebze ve meyvelere temizlik malzemelerinin verdiği zararı...

Google Haberlere Abone ol
Temizlik maddesi içeren atık sular sebzeleri kurutuyor

TÜBİTAK destekli 27 proje hazırlayan Aydın Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, birbirinden ilginç çalışmalarını okullarında sergiledi. Tarım kenti olan Aydın’da, sebze ve meyvelere temizlik malzemelerinin verdiği zararı tespit için proje hazırlayan öğrenciler, çarpıcı bir sonuçla karşılaştı. Piyasada bitkisel olarak satılan temizlik malzemelerinin de sebze ve meyvelere zarar verdiği tespit edildi. Elde edilen sonuçta, kullanılan temiz malzemelerinin kimyasal veya bitkisel olması değil içeriği önemli.

    Aydın Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Beste Uçar, Nurcan Daşdemir ve Gizem Karlıdağ tarafından hazırlanan 'Atık Suları Değerlendirme' projesinde ilginç sonuçlar elde etti. Proje kapsamında poşetlere domates, biber sebzeleri diken öğrenciler, bazılarına temiz su bazılarına da temizlik malzemeleri katkılı su verdi. 3 haftalık sürede kimyasal ve bitkisel temizlik malzemeleri içerikli su verilen domatesler ve biber fidanları kurudu. Temizlik maddelerinde bitkisel veya kimyasal değil içeriğinin önemli olduğunun ortaya çıktığını belirten Beste Uçar, “Amacımız temizlik malzemelerinin değişik kimyasalların bitkilere sebze ve meyvelere verdiği zararları zamanla gördüğünüz gibi 3 haftalık bir süreçte ortaya koydu. Sebzelere en çok kireç çözücüler zarar veriyor. Çamaşır suyu biraz daha az zarara veriyor. Sonuçta, kullanılan tüm temizlik malzemelerinin sebzelere zararlı olduğu ortaya çıktı. Normal su kullandığımız sebze fidanlarına bir şey olmazken, temizlik malzemesi kullanılan suyla suladığımız fidanlar değişik zamanlarda kurudu” dedi.

    Projenin başında bulunan Aydın Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi Aile Bilimleri Tüketici Eğitimi Öğretmeni Proje Öğretmen Nefise Dombay da “Bitkisel temizlik malzemelerinin doğaya zarar vermediği gibi bir düşünce vardı. Burada yaptığımız projede gördük ki, bitkisel denen temizlik malzemeleriyle yapılan temizlik suyuyla suladığımız sebzeler de kurudular. Eğer, bahçelerimizdeki toprağın ve yetiştirdiğimizin ürünlerin temiz ve sağlıklı olmasını istiyorsak mutlaka, temizlik sularını diğer kullandığımız sulardan ayırmalıyız. Bununla ilgili yapılan çalışmalar var.” şeklinde konuştu.

    Projede yer alan diğer öğrenci Nurcan Daşdemir de, kireç çözücülerin, çamaşır sularına göre daha etkili ve çok zarar verdiğini tespit ettiklerini söyledi. 3 hafta boyunca yaptıkları çalışmayı değerlendirdi. Okul bahçelerinde projelerini sergileyen ve anlatan Daşdemir, “Temizlik malzemeli atık sular sebzeleri kurutuyor. Domates odunsu olduğu için idelerinde etkisini daha geç gösteriyor. Ama yine de kurutuyor. Bunun kimyasal veya bitkisel olması önemli değil” ifadelerini kullandı.

    TÜBİTAK destekli diğer 27 projenin de yer aldığı çalışma, okul ve vatandaşlardan büyük ilgi gördü. CİHAN

Yorumlar