Televizyonlarda Silahlar Da Mozaiklensin

Türkiye’de her yıl yüzlerce insan, bireysel silahlanmanın kurbanı oluyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 85’inde ise ruhsatsız silahlar kullanılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Televizyonlarda Silahlar Da Mozaiklensin

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, yeni Silah Kanunu tasarısının hâlâ komisyonlarda olduğunu hatırlatarak, “Ruhsatsız silah sayısının, ruhsatlı olanlara oranla kat kat fazla olduğu ortada. Ruhsatsız silah kullanma cezası ağırlaştırılmalı ve caydırıcı olmalı. Bu alandaki cezalar güncel değil.” dedi. Geçen yıl bir öğrencisiyle bireysel silahlanmaya dikkat çekmek için “At, Avrat, Silah” isimli bir belgesel film çeken İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Deniz Bilge ise, “Dizilerde alkol ve sigara mozaiklenirken silahlar herkesin elinde. Bu konuda da önlemler alınabilir, yani insanlara, ‘Sigara içmeseniz, obez olmasanız da, her gün yürüyüş yapsanız da bir gün balkondan bakarken maganda kurşunuyla ölebilirsiniz.’ denilmeli.” önerisinde bulundu.

Her yıl yüzlerce can kaybına ve binlerce acıya, bilinçlendirme kampanyalarına rağmen bireysel silahlanma hız kesmiyor. Buna karşı yıllardır mücadele veren Umut Vakfı’nın 2012 verilerine göre her gün en az 13 kişi, bireysel silahlardan çıkan kurşunların hedefi oluyor. "Silahları kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için ediniyoruz." diyenler, en çok yakınlarına doğrultuyor. Vakfın verilerine göre meydana gelen suçlarda, silahlarını yakınlarına doğrultanların oranı yüzde 44. Türkiye'de asayiş olaylarının yüzde 53’ü tartışma sebebiyle çıkıyor.

'RUHSAT TEK BAŞINA ÇARE DEĞİL, YENİ YASA ŞART'

Yeni Silah Kanunu üzerine çalışmaların yıllardır sürdüğünü belirten Dekan Erdem, bireysel silahlanmayla mücadele için ruhsat alımının zorlaştırılmasının tek başına bir çözüm oluşturmayacağını söyledi: “Burada en büyük görev devlete düşüyor. İnsan kendisini suç korkusundan arındırır ve daha güvende hissederse silaha olan talebi de azalacaktır. Adalet mekanizmasının etkin, tarafsız ve sonuca yönelik çalıştığı insanlar tarafından benimsenmezse silaha olan talep azalmaz. İnsanlar artık kendini güvende hissetmiyor. Toplumda suç korkusu ve suça karşı kendi güvensiz hissetme oranı her geçen gün artıyor. Ruhsat alırken mutlaka psikolojik durum raporu, yaş sınırı gibi belirli kriterler olmalı. Ruhsat alımının zorlaştırılması ise tek başına bir çözüm değil. O zaman otomatikman ruhsatsız silah sayısında artış olacaktır. Suçlara baktığımızda, yüzde 85’inin ruhsatsız silahlarla işlendiğini görüyoruz. Zaten bugün bile ruhsatsız silah sayısının ruhsatlıya oranla çok daha fazla olduğu ifade ediliyor. Ruhsatsız silah kullanma cezası ağırlaştırılmalı ve mutlaka caydırıcı olmalı. Bu alandaki cezalar güncel değil.”

Geçen yıl öğrencisi Aygün Öden’le bireysel silahlanmaya dikkat çekmek için belgesel film çeken, serseri kurşunların hedefi olan Umut Ceylan, Ali Stair Grimason gibi çocukların hikayelerini ele alan Bilge ise, “Silahsızlanma ya da silahlanmaya karşı savaş, çok yönlü ele alınması gereken bir konu; hukuki, ekonomik ve kültürel boyutları var. Oyuncakçılarda en fazla satılan, silah şeklindeki oyuncaklar. Bilgisayar oyunlarının büyük kısmı öldürmek üzerine kurulu. Tıpkı sigaraya, obeziteye karşı savaş açıldığı gibi bireysel silahlanmaya karşı da açılmalı ve durumun ciddiyeti, insanların olduğu her yerde onların adeta gözlerine sokulmalı. Bu kamusal alanlarda, toplu taşıma araçlarında uygun görsellerle, çocuklara özel hazırlanılan çizgi filmlerle olabilir. Dizilerde alkol ve sigara mozaiklenirken silahlar herkesin elinde. Bir bölümde onlarca kişinin silahlarla öldürüldüğünü ekranlarımızda görüyoruz. Bu konuda da önlemler alınabilir.” şeklinde konuştu.

RAKAMLARLA BİREYSEL SİLAHLANMA

Umut Vakfı Koordinatörü Berna Pehlevan, rakamlarla Türkiye’nin bireysel silahlanmanın karnesini ortaya koydu:

- Türkiye genelinde 2012 yılı itibarıyla 338 bin 22 adet taşıma ve 319 bin 37 adet bulundurma silah ruhsatı var. 6 bin 250 civarında yivli tüfek ruhsatı, 1 milyon 850 binin üstünde de yivsiz av tüfeği bulunuyor. Olayların yüzde 85’inde ruhsatsız silah kullanıldığı düşünüldüğünde, ruhsatsız silahların 17 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu da her dört kişiden birinde silah bulunduğu anlamına geliyor.

- Vakfın verilerine göre 2001 ile 2013 yılları arasında, silahların kullanıldığı 6 bin 224 olay meydana geldi. Bu olaylarda 12 bin 540 kişi mağdur olurken bin 35 olayda bir ya da daha fazla kişi hayatını kaybetti.

- Silah taşımak, kişinin vurularak öldürülme riskini 4,5 kat arttırıyor.

- TÜİK verilerine göre 2012’deki 3 bin 225 intihar vakasında, yüzde 24,9 ile ateşli silah kullanmak ikinci sırada.

- Bireysel silahlarla işlenen suçların yüzde 65’inde ateşli silahlar kullanılıyor.

- Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2012 raporuna göre Türkiye'de bin 100 kişi cinayete kurban gitti. 2012 ve önceki beş yılda cinayet ve yaralama olaylarının yüzde 82,79’u ruhsatsız silahla işlendi. Aynı rapora göre her 10 bin olayın 4'ünü, silahla işlenen cinayetler oluşturuyor.

- Silahlı şiddet olaylarının yüzde 44,2’si, cadde ve sokak gibi topluma açık alanlarda meydana geldi.

- Öldürülen 100 kişiden 13’ü, kaza kurşunuyla hayatını kaybetti.

Yorumlar