Telefon dolandırıcılarını cezası arttırıldı

Telefonda kendini "savcı, polis, hakîm" olaran tanıtarak nitelikli dolandırıcılık yapanlara en az 4 yıl hapis cezası verilecek

Google Haberlere Abone ol
Telefon dolandırıcılarını cezası arttırıldı
Adalet Bakanlığı telefonda kendilerini "savcı, polis, hakîm, bankacı, sigorta ya da kredi kurumu çalışanıyım" diye tanıtarak nitelikli dolandırıcılık yapanlara en az 4 yıl hapis cezası getiren yeni yargı paketini  Başbakanlığa gönderdi.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve Başbakanlığa gönderdiği taslakta öne çıkan düzenlemeler özetle şöyle:

Nitelikli dolandırıcılık katolog suç: TCK’nın 157. maddesindeki, dolandırıcılık suçunun basit hali cezasının alt sınırı 1 yıldan 2 yıla, 158’deki nitelikli halinin cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. “Nitelikli dolandırıcılık” suçunu işleyenler hakkında CMK’nın iletişimin tespiti ve teknik takibi düzenleyen 135 ve 140. maddelerindeki telefon dinleme, kayda alma, görüntü kaydı gibi koruma tedbirleri uygulanabilecek.

Failin kendisini; polis, hâkim, savcı, banka, sigorta ya da kredikurumlarının çalışanı olarak tanıtması, nitelikli dolandırıcılık sayılacak ve en az 4 yıl hapis cezası verilecek.

Gübreden bombaya en az 4 yıl ve ispat şartı: Bomba yapımında da kullanılan amonyum nitratın (gübrenin) izinsiz bulundurulması, el değiştirilmesi artık suç. Ancak, terör amaçlı imal ve kullanım ispatlanmadıkça kişiye ceza verilmeyecek. 
 
Çocuk istismarına kıdemli ceza: Çocuğun cinsel istismarı suçuyla ilgili olarak mağdurun yaşına göre kademeli ceza verilecek. ​Mağdurun 12 yaşından küçük olması durumunda; sarkıntılık suçunun alt sınırı 3 yıldan 5 yıla, tasaddi suçunun alt sınırı 8 yıldan 10 yıla, nitelikli cinsel istismar suçunun altı sınırı 16 yıldan 18 yıla ​çıkarılıyor. 

Fuhuş reklamına ceza: Fuhuşun reklamını yapmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma veya yayma eylemi de TCK kapsamında suç olarak düzenlendi. 

Yorumlar