Telefon dolandırıcıları sert kayaya çarptı

Telefonda insanları arayarak aldatmaya çalışan dolandırıcılar bu kez sert kayaya çarptı.

Google Haberlere Abone ol
Telefon dolandırıcıları sert kayaya çarptı

Telefonda insanları arayarak aldatmaya çalışan dolandırıcılar bu kez sert kayaya çarptı. Dolandırıcılar kendilerini Gaziantep Emniyet Amiri Tuncay diye tanıtarak Psikiyatrist Prof. Dr. Haluk Savaş’ı dolandırmaya kalktı. Psikiyatrist olduğu için insanların inandırıcılığını kısa sürede anlayan Prof. Dr. Savaş, konuyu polise bildirdi.

    Geçtiğimiz aylarda Prof. Dr. Canan Karatay’ı arayarak parasını alan dolandırıcılar bu kez yine bir profesörü dolandırmaya kalktı. Gaziantep’te görev yapan Psikiyatrist Prof. Dr. Haluk Savaş’ı emniyet amiri olduğunu ileri sürerek arayan dolandırıcı şahıs, Savaş’ın telefonuyla bazı yerleri tehdit ettiğini söyledi. Canan Karatay örneğini de yakından bildiğini dile getiren Savaş, yaşadığı olayı şu şekilde anlattı: “Bir kişi telefonumdan dün gece dahil birkaç yerin tehdit edildiğini ve uzunca süredir benim telefonum üzerinden tehditler edildiğini, bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Emniyetten aradığını belirten kişi Tuncay isimli emniyet amiri olduğunu söyledi. Telefonumun tehdit edildiğini, bu süreçlerden haberdar olup olmadığımı sordu. Fakat konuşma üslubunda bir emniyet amirine yakışmayacak tonlama hataları fark edince, ben 'hangi maksatla arıyorsunuz' diye sorgulamaya başladım. Karşıdaki kişi işkillenmeye başladı ve benim bazı şeyleri hissettiğimi anladı ve üslubunu sertleştirdi. Bende kendisine 'ses kaydını alırım gerekli işlemleri başlatırım' dedim. 'Emniyet müdürü de olsanız, emniyet amiri de olsanız sonuçta ben bunla uğraşırım' dedim. Onun üzerine ağır bir küfür ederek telefonu suratıma kapattı.”

    Psikiyatrist olduğu için kişilerin konuşma analizini iyi yaptığına değinen Savaş, bu kişinin gerçek bir emniyet müdürü olamayacağını hissettiğini açıkladı. Konuyla ilgili olarak Emniyet Müdürlüğünü aradığını dile getiren Savaş, polisin böyle bir şey yapmayacağını kendisine iletildiğini aktardı. Emniyeti arayarak Tuncay Müdür'e ulaştığını açıklayan Savaş, “Müdür Bey bunun bir dolandırıcılık vakası olduğunu, beni korkutarak para isteyebileceklerini söyledi. Birçok insanın başına gelebilecek bu tür bir tehditte ne yapılması gerektiğini hem öğrenmiş oldum, hem de sizin vasıtanızla başkalarına aktarmış oldum. Böyle bir durumda hemen emniyete ulaşmak gerekiyor. Emniyet eğer sizinle bir konuda temas etmek istiyorsa telefon üzerinden bir mesaj vererek değil, yüz yüze bir görüşme yapacaktır.” diye konuştu.

    "BU TÜR DOLANDIRICILIK OLAYLARINDA KARŞI TARAFIN KONUŞMASI YAVAŞLATARAK KONUYU ANLAMAYA ÇALIŞIN"

    Daha önce de hakim, savcıyım diyerek arayan kişilerin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Savaş, her seferinde ters     kişiye çattıklarını vurguladı. Bu tür durumlarda ilk olarak yapılması gerekenleri Savaş, şu şekilde aktarıyor: “Telefonda içinde korkutma içeren cümleler zaten sizde yeterince bir endişe uyarıyor. İnsanda bir tedirginlik uyarmak ana maksat. Sizde tedirginlik oluşturarak size kendilerince kurtuluş yolu sunuyorlar. Benimle telefonda o kısma geçilemedi. Bu tür telefonlar geldiğinde öncelikle konuyu anlamaya çalışın. Konuşmayı yavaşlatarak dikkatle dinlemeye devam edin. Dünyanın en büyük tehdidi bile olsa önce konuşulanın ne olduğun anlamaya çalışın. Her konuşma yeterince yavaşlatıldığında korkutucu olmaktan çıkacaktır.” CİHAN

Yorumlar