Telatar: Bölgedeki elektrik santralleri tarım arazilerine, çevreye zarar veriyor

Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Elektrik Mühendisi Metin Telatar, Samsun bölgesinde bulunan elektrik santrallerinin tarım arazilerine kurulduğunu, dolayısıyla çevreye zarar verdiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
Telatar: Bölgedeki elektrik santralleri tarım arazilerine, çevreye zarar veriyor

Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Elektrik Mühendisi Metin Telatar, Samsun bölgesinde bulunan elektrik santrallerinin tarım arazilerine kurulduğunu, dolayısıyla çevreye zarar verdiğini savundu. Telatar, bölgedeki termik santrallerin denize ve çevreye verdiği zararı belgelerle ve raporlarla açıkladıklarını söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Terme Şubesi'nin enerji kaynaklarıyla ilgili düzenlediği söyleşi, Belediye Kültür Merkezi'nde yapıldı. Belediye başkan adayları ve sivil toplum kuruluşlarının ilgi gösterdiği söyleşide, enerjide dışa bağımlılık ve termik santrallerinin çevreye verdiği zararlar konuşuldu. Programa; Samsun Çevre Birlikteliği Sözcüsü Elektrik Mühendisi Metin Telatar, Ziraat Yüksek Mühendisi Kenan Atagün konuşmacı olarak katıldı. Telatar, Samsun bölgesinde bulunan elektrik santrallerinin bulunduğu bir haritayı göstererek, bölgede kurulan elektrik santrallerinin çevreye verdiği zararı anlattı. Yaşanan sürecin nasıl gerçekleştiğini aktaran Telatar, "Elektrik santrallerine, enerjiye bizim tabii ki ihtiyacımız var, fakat bu santraller tarım arazilerine kuruldu. Bunların daha çok farklı alanlara yapılması gerekir. Özellikle termik santral deniz suyu kullanıyor ve ısınan su tekrar denize bırakılıyor, deniz suyunun ısısı değişiyor ve bu, denizde yaşayan canlıları etkiliyor. Karadeniz sahilinin başlangıcı olan Samsun'dan Doğu Karadeniz deniz kenarında sıralanan santraller kat ve kat çevreye zarar veriyor. Bu kıyı şeridi termik santrallerle doldu." dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Kenan Atagün de Çarşamba ve Terme ovalarının farklı bir tarım arazisine sahip olduğunu, bu ovaların önemli bereketli topraklar olduğunu söyledi. Bu bölgede özellikle tarım arazilerinde yapılan yatırımların yanlış olduğunu belirten Atagün, "Bu santrallerden çıkan azot ve kükürt, yağmurla birlikte tekrar toprağa inerek bitkilere ve tarım arazilerine zarar veriyor ve biz de bunları tüketiyoruz. Yağan asitler doğanın dengesini bozarak bölgenin tarım kazancına damga vuruyor ve tarım kalitesini düşürüyor. Özellikle bu santrallerden çıkan gazlar, atmosferde katman oluşturarak atmosferin ısınmasına ve bölgede yağışların azalmasına neden olurken, ısınan hava ile birlikte doğal denge bozulmaktadır. Bölgede yetişen ürünler ve bitkiler, iklim değişikliği nedeni ile farklılaşmakta ve tarımla uğraşan çiftçiler ekonomik olarak zarar görmektedir.” diye konuştu. Daha sonra söyleşiye katılan konukların soruları cevaplandırıldı.





CİHAN

Yorumlar