Tek Yol Başkanlık Sistemi

AB'den Sorumlu Devlet Bakanı Eğemen Bağış'tan önemli açıklamalar..

Google Haberlere Abone ol
Tek Yol Başkanlık Sistemi

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Teşkilatı Bürosu'nu açmak için Almanya'nın Hamm kentine gelen AB Bakanı Egemen Bağış, vizenin 12 Eylül rejiminin Türkiye'ye attığı en büyük kazık olduğunu söyledi. “Otuz yıl uğraştık ama sonunda o kazığı çıkarttık“ diyen bakan Bağış, vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması başta olmak üzere, Almanyalı Türklerin ilk kez oy kullanmasından sınır güvenliğinden sorumlu özel birim kurulmasına kadar önemli açıklamalarda bulundu.

AVRUPA Birliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Eğemen Bağış, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Teşkilatı Hamm Bürosu'nun açılışına katıldı. Almanya'da yaşayan Türklere yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan Egemen Bağış, işçi olarak gelen ilk kuşağın maruz kaldığı uygulamalara şimdiki kuşağın maruz kalmadığını söyledi. Türklerin 50 yılda önemli başarılara imza attığını kaydeden Bağış, “ Her geçen gün daha çok çalışacağız. Bir daha kimsenin bize 'RAUS- Dışarı' deme lüksünü onlara vermememz lazım" diye konuştu.

Türkiye Avrupa'nın 6.büyük ekonomisi

Türkiye'nin son yıllarda önemli gelişme kaydettiğini belirten Bağış, "Türkiye bugün Avrupa'nın 6.büyük ekonomisi. Dünyanın ise 16. ekonomisi. AB'nin en genç nüfusuna sahip ülkeyiz. Türkiye AB'nin geleceğini belirleyecek bir ülke. Bunu Avrupalılar da kabul ediyor. 'Türkiye 10 yıl içerisinde AB üyeliğine kabul edilmezse, Almanya ve Fransa 20 yıl içeririnde Türkiye'ye yalvaracak' deniyor. Bunu biz söylemiyoruz, kendileri söylüyor" dedi.

Vize 12 Eylül rejiminin Türkiye'ye attığı en büyük kazık

12 Eylül rejiminin Türkiye'ye attığı çok kazık olduğunu ifade eden Bağış, "Darbecilerin ülkeye attığı en büyük kazık, vize kazığıdır. 1963 Ankara anlaşması vizesiz seyahati mümkün kılarken, darbeciler vizeye göz yummuşlardır. 30 yıl uğraştık bu kazığı çıkarttık. 28 AB ülkesi, AB komisyonu'na vize muafiyet anlaşması yetkisi verdi. İnşallah 3-3,5 yıl içerisinde her Türk vatandaşı 28 Şengen ülkesine vizesiz seyahat edebilecek" diye konuştu.

Sınır güvenliği birimleri kurulacak

Pazartesi günü imzalanacak anlaşma ile Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşmasına imza atacağını hatırlatan AB Bakanı Eğemen Bağış, geri kabul anlaşmasının Türkiye üzerinden AB ülkelerine giden diğer ülkelerin vatandaşlarını kapsadığını söyledi. Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden kaçak olarak girdiği kesin olarak belgelenenlerin Türkiye tarafından kabul edileceğini kaydeden Bağış, “Bu anlaşma TBMM tarafından kabul edildikten 3 yıl sonra başlayacak. Bu sürede biz de lojistik altyapıyı hazırlayacağız. Sınırların güvenliği için yeni bir birim kuracağız. Nasıl sahillerin güvenliği için Sahil Güvenlik, kırsalda Jandarma varsa, sınır güvenliği için de İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak sınır güvenliğinden sorumlu ayrı bir emniyet teşkilatımız olacak. Bunun maliyeti de AB fonu ve bizim tarafımızdan karşılanacak" dedi.

72 000 kişi kaçak girmek istedi

Türkiye'nin bu sınır güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu dile getiren Bağış, 2011 yılında kaçak olarak Türkiye'ye girmeye çalışan 72 000 kişi varken, alınan önlemlerle 2012 yılında bu sayının 32 000'e gerilediğini söyledi. Bağış, son yıllarda milli gelirini 3 kat arttıran Türkiye'nin artık Avrupa yolunda transit ülke olmak yerine hedef ülke haline geldiğini dile getirdi.

Yurtdışındaki Türkler Temmuz'da ilk kez oy kullanacak

Yurtdışında yaşayan Türklerin Temmuz ayında ilk kez oy kullanacaklarını belirten Eğemen Bağış, sadece Essen Başkonsolosluğu görev alanında 130 000 Türk'ün oy kullanacağını söyledi. Bunun Avrupalı Türklerin sorunlarını çözmek için siyasilere baskı oluşturacağını kaydeden Bağış, basın mensuplarının 'Biraz geç kalınmadı mı? İstenilseydi daha erken sandık gelebilirdi' şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi:

Türkiye'yi kurtaracak tek yol başkanlık sistemi

“Yok o kadar kolay değil. Benim gönlüm istiyor ki Türkiye başkanlık sistemine geçsin. Bana göre Türkiye'yi kurtaracak tek çözüm başkanlık sistemine geçmesi. Ama bazı şeyleri istemek yeterli değil."

İşadamlarına Macaristen kolaylık sağlayacak

Vize muafiyeti sağlanana kadar işadamlarına Ticaret Odaları'nın girişimleriyle vize kolaylığı yolu arandığını da dile getiren Bağış," TOBB Başkanı ile benim şahitliğimde 18 ilin Ticaret Odaları Macaristan Büyükelçiliği ile anlaşma imzaladılar. Buradan alınacak Şengen vizesi ile AB ülkelerine gidebilecekler. Böyle bir kolaylık söz konusu. Biz Türkiye olarak vize muafiyeti istiyoruz, ancak bunu teşvik ediyoruz" dedi.

Vatandaşlıktan çıkış yasaklanabilir

Bakan Bağış, Almanya'nın herkes için çifte vatandaşlığa izin vermemesi nedeniyle buradaki Türklerin çifte vatandaş olamadıklarını hatırlatan ve Türk vatandaşlığından çıkışın İran ya da Fas gibi yasaklanmasının mümkün olup olmadığını soran basın mensuplarına, "Bence vatandaşlıktan çıkamama konusu tartışılmalı. CHP milletvekillerinden de bu yönde talep geldi. İçişleri Bakanlığı ile konu görüşülebilir. Almanya bizim düşman ülkemiz değil. 5 bin cami ve mescide müsaade eden, 50 yıldır huzur içerisinde yaşamanıza izin vermişler. Onlarla da bunu değerlendirmek lazım. Koalisyon kurulduktan sonra, yeni hükümetle bu konu görüşülebilir" diye konuştu.

Hamm UETD Başkanı Sinan Karaağaç, açılışa katıldığı için Bakan Eğemen Bağışa teşekkür ederken, UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD'nin Avrupa'da hızla örgütlendiğini söyledi. Şu anda 71 şubenin faaliyette olduğunu belirten UETD Başkanı Çelik, 30 şubenin ise açılışa hazır olduğunu, 2014 yılının ilk çeyreğinde bu sayının 131'e ulaşacağını dile getirdi.

Gönül bağımız var

Ak Partili yetkililerin UETD'nin hemen hemen her etkinliğinde bulunduğu, AKP ile UETD arasında ne gibi bir ilişki olduğu yönündek, bir soruya ise Bakan Egemen Bağış, "Herhangi bir resmi bağımız yok, sadece gönül bağımız var" diye yanıt verdi.
UETD Hamm Şubesi'nin açılışı nedeniyle bir de pasta kesilerek konuklara ikram edildi.

Yorumlar