Tek isteği sağlığına kavuşup okula gitmek

Kars'ta dünyada çok nadir görünen karın kasları olmadan doğan ve böbrekleri tam çalışmayan 12 yaşındaki Muhammed Yusufoğlu'nun tek isteği sağlığına kavuşup okula gitmek.

Google Haberlere Abone ol
Tek isteği sağlığına kavuşup okula gitmek

Kars'ta dünyada çok nadir görünen karın kasları olmadan doğan ve böbrekleri tam çalışmayan 12 yaşındaki Muhammed Yusufoğlu'nun tek isteği sağlığına kavuşup okula gitmek.

Kars'ın merkeze bağlı Akbaba köyünde, amcalarının verdiği derme çatma bir evde yaşayan Muhammed Yusufoğlu, dünyada çok nadir görünen Prune Belly sedromu ile hayata gözlerini açmış. Yusufoğlu ailesinin 4 çocuğundan biri olan Muhammed’in babası Bilal Yusufoğlu, doktorların teşhisiyle oğlu Muhammed’in hastalığının adının ilk kez 1838’de tanımlanmış olan Prune Belly sendromu olduğunu, buna rağmen oğlunun çevresine gülücükler saçtığını söyledi.

Baba Yusufoğlu, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nce 28 Mart 2013'de yapılan her iki tetkikte oğlunda, mesane kısmında yer alan ekstrofi vezika da yüzde 40 işlevsizlik ve üriner sistemde yüzde 30 işlevsizlik olduğunun ifade edildiğini belirtiyor. Yusufoğlu, "Oğlumun tedavisinin düzgün olabilmesi için yeteri miktarda sıvı tüketmesi, soğuktan korunması gerekiyor. Böbrekler iyi çalışmadığı için toksit maddeleri ter yoluyla atması gerekiyor. Bu nedenle deri gözeneğinin açık olması gerekli yani, günde iki kez banyo yapması, içilen su veya alınan besinlerin temiz olması lazım. Bizim halimizde gördüğünüz gibidir."

Doğuştan karın kasları olmayan Muhammed Yusufoğlu, annesi Süphan (35), baba Bilal (37) ve Doğukan (11), Melik Çınar (8), Nihal (5) birlikte amcasının verdiği evde yaşıyorlar. Muhammed’in tedavisi için Baba Bilal Yusufoğlu, belli periyotlarla oğlunu il dışına götürüyor. Bu durum babanın işsiz kalmasına da neden oluyor. Baba, Muhammed’le ilgilenirken köyde ise eşi ve diğer 3 çocuğu Muhammed’in engelli maaşıyla geçiniyor.

YAŞADIĞI ORTAM DOKTORLARIN İSTEDİĞİNİN TAM TERSİ

Muhammed hastalığı nedeniyle iki günde bir banyo yapmak zorunda lakin ortam buna müsait değil. Mevcut durum karşısında baba içini çekiyor ve "Oğlumun hastalığına iyi gelecek ortamı 11 yıldır sağlayamadım." diyor. Muhammed, ailenin diğer fertleri gibi mutfağı, banyosu olmayan mekanda evin dış kapı girişinde banyo yapmak zorunda kalıyor. Kapı ve pencereleri sağlıksız olan yapı sürekli soğuk alırken, Muhammed yer yatağında 6 kişilik aile bireyleriyle sobanın yandığı tek odada yatmak zorunda.

Aileyi ziyaret eden Kars Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak da ailenin yaşamış olduğu mekanı yerinde gördüğünü ve yardımseverlerden Muhammed’in ve ailesinin yardımına koşmalarını istedi. Ocak, "Muhammed ancak sağlıklı koşullarda yaşama tutunabilir." dedi.

MUHAMMED’İN TEK İSTEĞİ SAĞLIĞINA KAVUŞUP OKUMAK

Yusufoğlu ailesinin en büyük çocuğu olan Muhammed’in tek isteği ise sağlığına kavuşup eğitim ve öğretimine devam edebilmek.

Baba Bilal Yusufoğlu, Kars Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden engelli evde bakım ücreti aldıklarını, Soysal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan da gerekli yardımları gördüklerini ifade ederek, "Çocuğumun hastalığı için yardımseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü çocuğumun tedavi burada yapılamıyor. Sürekli İstanbul’a gidip gelmek durumunda kalıyoruz. Kendim için değil çocuğumun sağlığına kavuşması için yardım istiyorum." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar