Tek delikten üç ameliyatı aynı seansta yapıp bir ilke imza attılar

Ankara’daki Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, dünyada ilk niteliği taşıyan tarihi cerrahi bir operasyona imza atıldı.

Google Haberlere Abone ol
Tek delikten üç ameliyatı aynı seansta yapıp bir ilke imza attılar

Ankara’daki Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, dünyada ilk niteliği taşıyan tarihi cerrahi bir operasyona imza atıldı. Doktorlar, ‘Single Port’ diye adlandırılan yöntem ile tek delikten üç ameliyatı aynı seansta yapmayı başardı.

Halk arasında kansız, bıçaksız ya da kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi ile yapılan ameliyatlarda gelişimler birbirini izliyor. Değişen teknolojiye bağlı olarak gelişen cihazlar sayesinde kolaylaşan cerrahi operasyonların son örneği Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşandı. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’na bağlı hekimler, Single Port diye adlandırılan cerrahi yöntem ile tek delikten üç ameliyatı aynı seansta yapmayı başardı.

İDRAR KAÇIRMA, MYOM VE KİST OPERASYONU

Türk hekimler, bu operasyonla dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Operasyonla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur İnegöl Gümüş, “İdrar kaçırma şikâyeti bulunduğu için ameliyat olması gereken bir hastamıza dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle operasyon yaptık. Tek delikten uyguladığımız teknik ile idrar kaçırma operasyonunun yanı sıra, rahimde myom ve yumurtalık kisti ameliyatlarını da gerçekleştirdik. Bu yöntem hem fiziksel hem de ruhsal olarak hastayı olumlu yönde etkilemektedir.” dedi.

ULUSLAR ARASI KONGREDE ÖDÜL KAZANDI

Laparoskopik ameliyatların açık ameliyatlara göre birçok avantajı olduğunu da vurgulayan Doç. Dr. İnegöl, “Hastanın ameliyat sonrası kısa zamanda hastaneden taburcu olması, daha az kan kaybı, daha az ağrı, yara izi olmaması gibi estetik avantajlar, kısa zamanda iyileşme süreci, eski sağlığına kavuşma döneminin kısalması ve daha hızlı gündelik yaşama adapte olabilme gibi birçok avantajları bulunuyor” şeklinde konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi hocalarının bu teknikle yaptığı ameliyatlar ve sonuçları uluslar arası bir kongrede (1st annual MESSAGE Congress) yabancı hekimlere sunuldu. Üniversite, aynı kongrede söz konusu operasyonlar nedeniyle ödül aldı. CİHAN

Yorumlar