TDK: Ucube, hakaret anlamı taşımıyor

Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği gerekçesiyle heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a açtığı tazminat davasının görülmesine devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
TDK: Ucube, hakaret anlamı taşımıyor

Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği gerekçesiyle heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a açtığı tazminat davasının görülmesine devam edildi. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya Başbakan Erdoğan ve Helkeltıraş Aksoy adına avukatları katıldı. Türk Dil Kurumu’na göre (TDK) ‘şaşılacak kadar çirkin olan’ anlamına gelen ‘ucube’ kelimesinin hakaret anlamı taşımadığı belirtildi.

Mahkemeye, TDK’ya sorulan soruya cevap geldiği belirtildi. Cevap yazısında dilimize Arapça’dan girdiği belirtilen ucube kelimesinin TDK’nın çıkardığı Türkçe Sözlük’te sıfat olarak ‘çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan’ anlamında olduğu kaydedildi. Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat adlı eserinde de ‘pek acayip şey, garip şaşılacak şey’ şeklinde anlamlandırıldığı ifade edildi.

TDK, “Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere ucube sözü olumsuz anlamda olmakla birlikte hakaret anlamı taşımamaktadır. Bu söz, kişinin bazı kişi ve varlıklara ilişkin kanaatini anlatan bir kelimedir.” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, ucube kelimesini heykelin bulunduğu yerdeki tarihi dokuyu bozması nedeniyle kullandığını savundu. Heykelin içeriği ve şikayetçi ile ilgili bir ifade olmadığını ileri sürdü.

TDK’nın cevabı üzerine mahkemeye dilekçe veren Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, ucubenin çok çirkin anlamına geldiğinin açık olduğunu belirtti. Kazan, “Bu tanımlar aktarıldıktan sonra konuşmanın yapıldığı yer ve konuşmanın üslubu ele alınmadan ‘hakaret anlamı taşımamaktadır, kişinin (Başbakan’ın) kanaatini anlatan bir kelimedir’ sonucuna varılması tam bir teslimiyet ve Başbakana biat ifadesidir, kabul edilemez.” dedi.

Dil Derneği’nden aldıkları yazıyı hatırlatan Kazan, bu yazıda ucubenin aşağılama kastıyla kullanıldığının belirtildiğini kaydetti. Kazan, tanıklarının dinlenmesine karar verilmesini istedi.

Bir daha ki celse tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme, heykelin yapımı için 286 bin TL ödeme yapıldığını belirtti. Heykelin yapımı ve sonrasında yıkımı nedeniyle bu işlemi yapan Kars Belediyesi yetkilileri hakkında belediyeyi zarara sokmuşlarsa ne gibi bir işlem yapıldığının Kars Belediyesi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sorulmasına karar verildi.
CİHAN

Yorumlar