TDK Başkanı Kaçalin: Türkçeye sahip çıkarsanız Türkçe gelişir

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Dünya Dili Türkçe' konulu konferans Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
TDK Başkanı Kaçalin: Türkçeye sahip çıkarsanız Türkçe gelişir

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Dünya Dili Türkçe' konulu konferans Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, “Orman işiyle, hukuk işiyle uğraşan kişiler de Türkçe ile uğraşacak ki Türkçe sıçrama göstersin, gelişsin. Türkçeciler, bu alanla uğraşamaz.” dedi.

'Dünyayı yöneten güçler orta çizgiyi kullanmışlar. Türkçenin mühim olmasının sebebi de bu ortada çizgide konuşuluyor olmasıdır.' diyen Kaçalin Türkçe’nin daha önce milletler arası standartlarda olmadığını dile getirdi. Kaçalin, “Harezmce, Toğarca gibi diller konuşuluyordu. Artık konuşulmuyor. Sonra burada Türkçe konuşuldu. Şimdi ise Rusça konuşuluyor fakat Türkçe de devam ediyor. Geniş ve derin bir havuz düşünürsek derin bölgelerde İstanbul, Buhara. Sular buralardan çekilmeye başlandı. Mesela Tataristan’da Tatarca konuşuluyor. Kök olarak düşündüğümüzde bir dil olmayabiliyor. Türk Dil Kurumu Türkçe’nin kaynaklarını gündeme getirmek, ders, eğitim dilinin öne çıkmasını düşünerek kuruluyor. İnşallah bugünlerden sonra sizin tercihiniz, anlayışınız ile olacak. Sahiplenilirse Türkçe büyür. İslam inancına göre her ilimle uğraşmak bir gereklilik. Mesela dişçilikle kimse uğraşmamışsa tesadüfen bu böyle olmuşsa o zaman herkesin dişçi olmaya mecburiyeti var. Yoksa kimse dişini kurtaramaz. Türkçe bugün bu durumdadır.” diye konuştu.

'NÜFUS KAĞIDINDA İSLÂM YAZIP DA FARKINDA OLMAYANLAR DA VAR'

Türkçede yaşanan problemleri bir lokanta işletmeciliğine benzeten Kaçalin şunları ifade etti: “Tıpkı bir lokanta gibi ertesi gün yine bir problem oluyor. Yaşayan problemlerle ilgilenmemiz gerekiyor. Dil kurumu çok geniş bir yelpazesi var gibi görülüyor. Fakat o kadar geniş bir yelpaze değil. Sizler dil kurumunun sahibi gibi hareket ederseniz. Dil kurumu büyür. Yoksa 20 tane bilim adamı ne ile uğraşsın. Mesela bir sorun yaşandığı zaman sağa sola gidersiniz. Yukarıya giderseniz, iklim değişir. Coğrafya bu bakımdan sınırları belirliyor. Ama dil sınırı için bu böyle değildir. Din de bir sınır teşkil eder. Türkiye’de Müslümanlıktan uzak yaşayan insanlar bile sosyolojik bakımdan Müslümandır. Ama nüfus kâğıdında İslâm yazıp da farkında olmayanlar da vardır. Bir Kars’tan Azerbaycan’a gitmek var, bir de daha uzak bir yere gidip zorlanmak var. Dili siyasi değil dil sınırlarıyla değerlendirmeliyiz.”

Kaçalin konferansın ardından AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı makamında ziyaret etti. Rektör Koçak, Kaçalin’i üniversitelerinde görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek üniversite hakkında bilgi verdi. CİHAN

Yorumlar