TCSG DOST açık denizde arama kurtarma harekatı yapıyor

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait olan TCSG DOST arama kurtarma gemisi üstün teknolojik alt yapısıyla göz dolduruyor. Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi kapsamında inşa edilen 4 adet gemiden birincisi olan ve ilk seferini...

Google Haberlere Abone ol
TCSG DOST açık denizde arama kurtarma harekatı yapıyor

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'na ait olan TCSG DOST arama kurtarma gemisi üstün teknolojik alt yapısıyla göz dolduruyor.

Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi projesi kapsamında inşa edilen 4 adet gemiden birincisi olan ve ilk seferini 2011 yılında gerçekleştiren TCSG DOST açık denizde arama kurtarma harekatı icra etmenin yanı sıra yangın söndürme, kaçakçılığın önlenmesi gibi operasyonlarda da kullanılabilecek donanıma sahip. İçersinde küçük çaplı ameliyatların yapılabildiği bir revir olan TCSG DOST'ta yaklaşık 80 personel görev yapıyor.

2013 yılında bin 700 tonluk Arama Kurtarma Gemilerinin envantere girmesi ile arama kurtarma faaliyetlerinin icra edilmesinde büyük bir kuvvet çarpanı etkisi olduğunu kaydeden Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı SG Kıdemli Üsteğmen Ömer Akgün, "Samsun'da konuşlu Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi olan TCSG DOST Komutanlığında helikopter konuşlandırıyor ve 5 - 7 kuvvetinde deniz durumunda dahi 8 gün süreyle kesintisiz olarak arama kurtarma görevi icra edebilmekte. TCSG DOST Komutanlığı seyir radarı, su üstü arama radarı, elektro optik gündüz ve gece görüntüleme sistemleri, kesintisiz muhabere sistemleri gibi imkan ve kabiliyetleri ile keşif karakol, kaçakçılığı önleme, ana görev fonksiyonu olan arama kurtarma görevlerini icra edebilme, akaryakıt yangınlarında kullanılan foam ve deniz suyu tulumbası bulunan 2 adet saatte bin 200 metreküp kapasiteli, 120 metre atma mesafeli harici yangın söndürme sistemi marifetiyle yangın söndürme, yağ sıyırıcı cihaz ve bariyerler marifetiyle kirlenmeyi önleme ve yayılmayı durdurma kabiliyetlerine sahiptir." dedi.

Üstün teknolojik cihazlarla donanımlı Arama Kurtarma Harekât Merkezi'nde tüm planlanma ve görev icralarının büyük bir dikkatle yapıldığını hatırlatan Kıdemli Üsteğmen Akgün şöyle konuştu: "İhbarlar gemiye, telsizler veya uydu telefonları vasıtasıyla iletilmekte. Ayrıca tehlikede bulunan gemilerin göndermiş olduğu tehlike sinyalleri ile de arama kurtarma faaliyetleri başlatılmaktadır. Bu merkezde gelen ihbarlardan alınan bilgiler bahsi konu olan mevkideki meteorolojik verilerle birleştirilmekte bu merkezin imkan ve kabiliyeti olan çok maksatlı konsollarla arama kurtarma harekat planı çözümlenip hazırlanmakta ve arama harekatı icra edilmektedir. Gemide ameliyat yapabilecek cihaz ve donanımlara sahip bir revir bulunmakta olup, revirde görevli tabip subayı ve diğer sağlık personeli tarafından arama kurtarma faaliyetlerinde denizden kurtarılan kazazedelere ihtiyaç halinde burada ilkyardım hizmeti verilmektedir." CİHAN

Yorumlar