‘TCGS Yaşam’, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetinde

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nca yürütülen, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Tedarik Projesi kapsamında inşa edilen arama kurtarma gemisinin dördüncüsü ‘TCSG Yaşam’ törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildi. Törene...

Google Haberlere Abone ol
‘TCGS Yaşam’, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetinde

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nca yürütülen, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Tedarik Projesi kapsamında inşa edilen arama kurtarma gemisinin dördüncüsü ‘TCSG Yaşam’ törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildi. Törene katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Gemilerin arama kurtarma görevlerinin yanı sıra, karakol, kaçakçılığı önleme, denizde yangın söndürme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda faaliyet gösterecektir.” dedi.

Türk gemi inşa sanayinde özel sektör tarafından inşa edilen en büyük askeri gemi projesinin tesliminde sona gelindi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca yürütülen Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi Tedarik Projesi kapsamında RMK Marine Tersanesi tarafından inşa edilen 4 adet arama kurtarma gemisinden dördüncüsü ‘TCSG Yaşam’ RMK Tuzla Tersanesi’nde düzenlenen törenle Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetine verildi.

Törene İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Savunma Sanayii Müsteşar Vekili Serdar Demirel, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve yüklenici firmanın yetkilileri katıldı.

Geminin tanıtımının ardından projeye ilişkin konuşan Efkan Ala, “Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın teknik donanım imkanlarının ortaya çıkan ihtiyaçlara artırılmasına büyük önem veriyoruz. Türkiye’nin tüm dünyanın dikkatini çeken ekonomik performansı neticesinde uluslar arası etkinliği her geçen gün artan bir ülke olmuştur. Güçlenen ekonomi sayesinde güvenlik güçlerimizin mevcut imkan ve güçlerinin geliştirilmesi için gerekli kaynakları ihtiyaç olduğu anda temin edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sahillerin güvenliği ile ilgili önemli projelerinin bulunduğunu anlatan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahil gözetleme radar sistemi projesi, 3 adet sahil güvenlik uçağı temin projesi, tabi bunları yapım projesine dönüştürürüz inşallah. 6 adet çok maksatlı sahil güvenlik helikopteri ve insansız hava aracı temin projesi, 6 adet 25 tonluk sahil güvenlik botu, sahil güvenlik sayısal muhabere projesi, 1700 tonluk açık deniz arama kurtarma gemisi projesi. Bunlar projelerden sadece birkaçını oluşturmaktadır.”

Daha sonra TCGS Yaşam, komutanına teslim edildi. Komutanın ant içmesinin ardından da gemi personeli yerlerini aldı. Proje kapsamında daha önce de Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 adet arama kurtarma gemisi teslim edilmişti.

TCSG YAŞAM’IN ÖZELLİKLERİ

88.6m / 12.2 m boyutlarında ve 1.700 ton ağırlığında, NATO/uluslararası standartları çerçevesinde Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen TCSG Yaşam, arama ve kurtarma, karakol, kaçakçılığı önleme, keşif ve gözetleme, çevre kirliliğini önleme ve durdurma ile yangına müdahale edebilme yeteneklerine sahip bulunuyor.

Arama radarı ve elektrooptik sensörleri ile arama kurtarma harekatı icra etme ve arama kurtarma harekatına katılan su üstü ve hava unsurlarını koordine etme imkan ve kabiliyetlerine sahiptir. 10 tona kadar helikopterlerin gündüz ve gece şartlarında iniş-kalkış yapabilmesi için gerekli donanıma da sahip olan gemiler, su yüzeyinden atık yağ/petrol sızıntısını toplamak üzere 250 metre uzunluğunda şişebilen su üstü bariyerlerinin yanı sıra sızıntıyı kimyasal yolla nötralize etmek için kimyasal püskürtme sistemine de sahip. Püskürtücüler, 16 denizmili hızında seyir halindeyken 10 bin metrekarelik alanda 200 litrelik seyreltici dağıtabiliyor. Gemilerde ayrıca NATO standartlarında JP-5, yakıt, tatlı su ve yağlama yağı ikmal istasyonları bulunuyor

    EFKAN ALA: 100’DEN FAZLA İŞÇİMİZ GÖÇÜK ALTINDA

    Bu arada, konuşma için kürsüye çıkan Efkan Ala, Soma’da işçilerin göçük altında kaldığı bilgisini verdi. Ala, “Manisa Soma maden ocağında göçük meydana geldi. 100'den fazla işçimizin göçük altında. Umarım çalışmalarımız kısa sürede sonuç verir ve arzu ettiğimiz sonuca ulaşırız.” dedi. CİHAN

Yorumlar