TCDD: ‘İhaleler gizli yapılıyor’ iddiası asılsızdır

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları(TCDD), bir gazetede yayınlanan ‘Otomatik tren yolsuzluğu’ haberiyle ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
TCDD: ‘İhaleler gizli yapılıyor’ iddiası asılsızdır

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları(TCDD), bir gazetede yayınlanan ‘Otomatik tren yolsuzluğu’ haberiyle ilgili açıklama yaptı. Söz konusu haberde yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığının belirtildiği açıklamada, “Gazetede iddia edildiği gibi ihalelerin gizli tutulması söz konusu değildir. Nasıl ihale yapılacağı, yaklaşık bedel tespiti, ayrılan ödeneğin nasıl kullanılacağı mevzuatla tanımlı olup, ayrılan ödenekle iş yapım kıyaslaması yaparak aradaki farktan yolsuzluk çıkarmanın kabul edilir bir yanı bulunmamaktadır. Muayene istasyonu yerine boş bina açıldı iddiası da diğer iddialar gibi gerçek dışıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Bir gazetede çıkan habere ilişkin TCDD’nin, Otomatik Tren Muayene İstasyonu çalışmasını 6 yıldan beri tamamlayamadığı, ihaledeki gizlilik, hayali bina açılışları ve tren etiketi ihalesinin aynı isme ait iki farklı şirkete verilmesine yönelik iddialara yer verildi. TCDD tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu iddiaların gerçek olmadığı ifade edildi. Açıklamada, TCDD araçlarını modernize ederken, bu araçların bakım ve kontrolünü de modern sistemlerle yapmak için otomatik muayene istasyonları dönemini başlattığı belirtildi. “Otomatik muayene istasyonu tanımı statik ve dinamik muayene istasyonlarını kapsamaktadır. İhaleye çıkılan 3 adet statik muayene istasyonu hizmete açılmış olup bu istasyonlar iddiaların aksine TCDD araçlarına hizmet vermektedir.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, ihaleye çıkılan 3 adet dinamik muayene istasyonunun birinin hizmete verilme aşamasında, ikisinin ise yapım aşamasında olduğu kaydedildi.

"İHALELER, KAMU İHALE KURUMU KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATA GÖRE YAPILIYOR"

Ankara’daki dinamik muayene istasyonu büyük ve özgün kent içi raylı sistem projesi olan Başkentray projesiyle birlikte yapılacağı bilgisinin verildiği açıklamada ihalelerin, Kamu İhale Kurumu kanunu ve ilgili mevzuata göre yapıldığı ve tren etiketi sistemi ihalesinin de aynı mevzuata tabi olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Gazetede iddia edildiği gibi ihalelerin gizli tutulması söz konusu değildir. İhalelere hangi firmaların gireceğine TCDD karar vermemekte, yeterliği olan her istekli ihaleye girebilmektedir. İş yapım sürecinde hak edişi ölçüsünde firmalara ödeme yapılmış, herhangi bir fazla ödeme yapılmamıştır. Nasıl ihale yapılacağı, yaklaşık bedel tespiti, ayrılan ödeneğin nasıl kullanılacağı mevzuatla tanımlı olup, ayrılan ödenekle iş yapım kıyaslaması yaparak aradaki farktan yolsuzluk çıkarmanın kabul edilir bir yanı bulunmamaktadır. Muayene istasyonu yerine boş bina açıldı iddiası da diğer iddialar gibi gerçek dışıdır. Söz konusu haberin ‘Operasyonlar engellenmişti’ başlıklı kutusunda yer alan, bazı firmaların gizli anlaşma yoluna gittikleri iddiası da diğer iddialar gibi asılsızdır.”

CİHAN

Yorumlar