TBMM'nin Gözde Meslekleri: Hukukçu, İş Adamı, Öğretim Görevlisi

TBMM'de görev alan vekillerin mesleklerine dair ilginç bilgiler ortaya çıktı. 1 sırada hukukçular var. İş adamı ve öğretim görevlileri de önde gelen meslekler arasında.

Google Haberlere Abone ol
TBMM'nin Gözde Meslekleri: Hukukçu, İş Adamı, Öğretim Görevlisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında vazife piyasa vekillerin uğraş yaşamlarında dair veriler bir araya getirildi. TBMM'deki en kocaman uğraş grubunu hukukçular oluşturuyor.

AK Parti ve CHP'de hukukçu vekil ağırlığına rağmen MHP'de öğretim üyeliğinden Meclis'e gelenler çoğunlukta. Öte yandan AK Parti grubunda iş adamı mebus sayısı ilahiyat kökenli mebus sayısının beş katı, Meclis'teki beş diplomat asıllı vekilden dördü de CHP civarında vazife yapıyor. HDP ise 4 vekilin uğraş bölümü beyhude bırakılmış.

İŞ ADAMI VE KADINLARI 2. SIRADA

TBMM'nin resmi internet sitesi verilerine oranla Meclis'in en kocaman uğraş grubunu çoğunluğu avukat olmak üzere hukukçular oluşturuyor. Hâlihazırda Meclis çatısı altında vazife oluşturan 24. Dönem TBMM organ sayısı 535. Yüzde 92'si avukat olmak üzere Meclis'te 104 mebus hukukçu geçmişe sahip. Meclis'teki en kocaman ikinci uğraş grubunu iş adamı/kadını ve sanayiciler (76) oluşturuyor. Üçüncü sırada ise 58 vekille öğretim üyeleri geliyor.

AK PARTİ'DE EN KALABALIK MESLEK GRUBU HUKUKÇULARDAN OLUŞUYOR

Partilere oranla vekillerin uğraş dağılımına baktığımızda 312 üyesi bulunan AK Parti'de 62'si avukat olmak üzere 65 hukukçu vekil bulunuyor. AK Parti'de en rağbet gören uğraş avukatlık olurken bilhassa genç yaştaki AK Partili vekillerin uğraş hanesinde 'avukat' yazması dikkat çekiyor. Hukukçuların arkasından AK Parti'deki en gözde ikinci uğraş iş adamı/kadını ve sanayiciler. AK Parti'de 46 iş adamı vekil bulunurken, 312 vekilden yalnızca 8'i ilahiyatçı geçmişe sahip. AK Parti'de iş adamı mebus sayısı ilahiyatçı vekil sayısının 5 katı. İktidar partisinde 20'si tıp doktoru, 4'ü baytar hekim, 8'i eczacı olmak üzere yekün 32 sıhhat sektöründen gelen vekil bulunuyor. 32 öğretim organ asıllı vekilin bulunduğu AK Parti'de belde planlayıcısı, arkeolog ve sosyolog bu şeklinde muhalefet partilerinde bulunmayan vekiller var. İktidar partili 5 vekil ise gazeteci-yazar şekilde kayıtlara geçmiş.

BEŞ DİPLOMAT ASILLI MİLLETVEKİLİNDEN DÖRDÜ CHP'DE

125 vekili bulunan anamuhalefet partisi CHP'de ise 24'ü avukat olmak üzere 28 hukukçu bulunuyor. Hukukçular, AK Parti'de de bulunduğu bu şeklinde CHP'de de en kocaman uğraş grubunu oluşturuyor. Meclis'e seçilen CHP'li vekillerden 13'ü öğretim üyeliğinden gelirken, 20 vekil iş dünyasından ve dört vekil ise medya sektöründen geliyor. Meclis'teki beş diplomat asıllı vekilden 4'ü CHP'de 1'i AK Parti civarında vazife yaptı.

MHP'DE EN GÖZDE MESLEK; ÖĞRETİM ÜYELİĞİ

TBMM'de grubu bulunan bir öteki parti MHP'de ise hukukçuların yerini yüksek öğretim üyeleri alıyor. 52 sandalyeye sahip MHP'de Genel Başkan Bahçeli dahil 13 vekil öğretim üyeliğinden Meclis'e seçilirken, MHP'li hukukçu vekil sayısı 3. Buna rağmen 10 vekil iş adamı veya sanayici. General düzeyinde askeri kökenli vekillerden biri MHP'de Öteki ise AK Parti civarında vazife yapıyor.

HDP'Lİ DÖRT VEKİLİN MESLEK HANESİ BOŞ BIRAKILMIŞ

Meclis çatısı altında vazife oluşturan 24. Dönem milletvekillerin oluşturduğu son siyasal küme ise HDP'ye ait. 28 üyesi bulunan HDP grubunda en revaçta uğraş 8 vekille avukatlık. HDP'de 5 vekil, Meclis'e seçilmeden öncelikle orta mektep veya lise öğretmeni iken dört vekil 'lise mezunu' şekilde kayıtlara geçmiş ve haklarında herhangi bir uğraş demeç yapılmamış. HDP'de bununla birlikte iki gazeteci yazar mevcut ve bir senarist-film yönetmeni bulunan mebus var.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar