TBMM Soma Araştırma Komisyonu maden işçilerini dinledi

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, sağ kurtulan maden işçilerini dinledi. Facianın meydana geldiği Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Eynez ocağında 12 yıldır çalışan Taner Yıldırım, taşeronlar tarafından sömürülmek istemediklerini...

Google Haberlere Abone ol
TBMM Soma Araştırma Komisyonu maden işçilerini dinledi

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu, sağ kurtulan maden işçilerini dinledi. Facianın meydana geldiği Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Eynez ocağında 12 yıldır çalışan Taner Yıldırım, taşeronlar tarafından sömürülmek istemediklerini söyledi. Komisyon, Manisa'nın Soma ilçesindeki Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi konferans salonunda işçileri dinledi. İşçiler beklentilerini ve isteklerini anlatırken madenlerin devamlı denetlenmesini, taşeron sisteminin kaldırılmasını ve maaşların iyileştirilmesini istedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığında 17 milletvekilinden oluşan komisyon, Soma’daki ikinci gününü kurum ve kuruluşların önerilerine ayırdı. Alaboyun, TBMM’de oybirliğiyle kurulan ender komisyonlardan birisi olduklarına dikkat çekerek, madencilerin ifadelerinin çalışmalarına ışık tutacağını söyledi. İşçilerle yapılan toplantının bütün ayrıntılarıyla Meclis kayıtlarına geçeceğini vurgulayarak, “Soma’da birtakım ziyaretler gerçekleştirdik. Gönlümüz isterdi ki bütün şehit ailelerini ziyaret edelim ama bu belli bir sayıda kaldı. Zamanımız kısıtlı, burada öncelikle işçileri dinlemek istedik. Onların anlatacakları, bizim için çok önemli. Dün maden sahasında incelemelerde bulunduk. Maden, iki yerden barajlamayla kapatılmış. Zaman zaman karbonmomokssit değerlerinin ölçümleri yapılıyor. Buranın açılması için iki üç ay süre öngörülüyor. Açıldıktan sonra madeni incelemek istiyoruz. İlk adımı Soma’dan attık. 17 komisyon üyemizin 17’si de burada. TBMM bugün fiilen Soma’da. Türkiye’de, Soma’daki maden kazasını dışarıda tutarsak dört ve üzeri ölümlü kaza olarak kayıtlara geçen 28 büyük kaza var. Bu kazaların 27’si yer altında meydana gelmiş. 28 büyük kazada, toplam 739 can kaybımız olmuş. Yer altında meydana gelen 27 büyük kazada, 728 işçimiz hayatını kaybetmiş.” dedi. Bu 728 can kaybının kömür işletmelerinde olduğuna dikkat çeken Milletvekili Alaboyun, “Bunlar toplu ölümler. Türkiye’de Maden Kanunu'nda, kömür işletmeciliğine apayrı bir düzenleme yapmak gerekiyor. Yer altı kazaları, ülkemizin kanayan yarası. Bir maden kazasında meydana gelen ölümler, normal bir kazadakilerin 20 katı değerinde. Dün işletme sahalarına girdik. Çalışma şartları, diğer şartlar gibi değil. Burada her ayakta, her inilen 10 metrede şartlar değişiyor. Maden ocakları, yaşayan mikroorganizmalar. Suyundan havasına, toprak kaymasına kadar anlık takip edilmesi gerekiyor. Biz burada sadece bu işin sorumluluğunu değil, vebalini de üstlendik. 301 şehidimiz var, onlarca yaralı, yüzlerce yetim, dul kadınlar ve acılı anne babalar var. Keşke bu tedbirler zamanında alınmış olsaydı ve böyle bir komisyon kurulmamış olsaydı. 77 milyon insanın yüreğini yakan bu kaza, inşallah son kaza olur. Bu yüzden ilk olarak işçi arkadaşlarımızı dinlemek istedik.” şeklinde konuştu.

'TAŞERON OLARAK SÖMÜRÜLMEK İSTEMİYORUZ'

Faciadan kurtulan 13 madenciyi dinleme kararı alan komisyon, ilk olarak 12 yıldır Soma Kömürleri A.Ş.’de çalışan Taner Yıldırım’a söz verdi. Yıldırım, “12 yıldır Soma Kömür İşletmeleri'nde emekli olarak çalışıyorum. Ölen arkadaşlarıma rahmet diliyorum. Bizim buraya geliş amacımız, taşeron olarak sömürülmek istemiyoruz. Biz özelleştirme ve taşeronlaşmaya karşıyız. Sendika seçimlerinde biz kimi, nasıl seçtiğimiz bilmiyoruz. Denetlemelerde nasıl denetlendik, onu da görmedik. Bizim çalışma sistemimiz, yukarıdaki gibi değil. Neden üretilen yerlerde denetleme yapılmıyor da yer üstünde yapılıyor?” dedi.

1978 yılından bu yana madenlerde çalışan Selahattin Şen ise kazada ihmaller olduğunu ve bunların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi: “1978 yılında yer altında çalışmaya başladım, 1994 yılında emekli oldum. 2009 yılında bu facianın olduğu madene yeniden başladım. İnsanlar, düşünebilen bir varlıktır. İnsanlar, çalışanlar ve çalıştırılanlar olarak ayrılır. Çalışan insanlar, sabah nasıl sağlam çıktıysa akşam da evine öyle dönmeli. Bunu, çalıştıranlar sağlamalı. 301 insanımız akşam evlerine sağlam olarak dönmediyse burada çalıştıranların ihmali vardır. Burası devlet kontrolünde bir ocak. Burada ihmaller var ve araştırma komisyonumuz bunları inceleyerek görecektir."

Hayrettin İlki isimli işçi de şunları söyledi: "14 yıllık maden tecrübem var. 301 şehidimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Biz bu saatten sonra geride kalan maden çalışanları adına, en azından güvenli ocaklar istiyoruz. Bu ocakta kalan işçilerin nasıl dışarı çıkarılmadıkları, benim kafamda hâlâ soru işareti. Denetimcilerin Ankara’dan, İstanbul’dan değil de işletmeleri her gün denetleyebilecek kişiler olmasını istiyorum. İşçi arkadaşlarımın dile getirmemi istediği konuların başında, özellikle ücret ve emeklilik yasası var. 2008 yılındaki yasadan önceki yasanın yeniden uygulanması istiyoruz. Şahıs, kendi işi bıraktığı zaman tazminat alamıyor. Bunlardan biri de benim. Maden mühendislerinin, tecrübe edinmeden yetki almaları yanlış. Burada yangın çıkması normal bir hadise ama tecrübesizlik sonucu işçiler tahliye edilememiştir. İşçilere daha açıklayıcı eğitimler verilmeli. Burada 17 komisyon üyesi var. Hangi siyasi partiden olduğunuz önemli değil, elinizi vicdanınıza koyun ve bizim için kalıcı bir şeyler bırakın."

Komisyonun dinlediği diğer işçilerinden Mustafa Şalay da taşeronlaşmaya değinerek şunları anlattı: "Maden teknikeriyim sekiz yıldır. Kamudayken böyle büyük kazalar yaşanmadı. Özel sektöre geçince kâr amacıyla şartlar ağırlaştırıldı. Taşeronlaşma oldu. Biz taşeronlaşmanın yeniden ele alınmasını istiyoruz. Bu madenlerin sürekli denetlenebilir olması lazım. İş güvenliği konusu, maalesef en son ele alınan konu. Belediye işçisi ağır iş tazminatı alırken aylık olarak, en tehlikeli iş olarak gösterilen madenciye böyle bir ücret ödenmiyor.”

Komisyon üyeleri, diğer işçilere de söz vererek dinledi. Karşılıklı soru cevap şeklinde, merak edilen konular işçilere soruldu. CİHAN

Yorumlar