TBMM Komisyon Başkanı: Erken yaşta evlilik insan hakkı ihlalidir

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, erken yaşta evliliklerin bir insan hakkı, çocuk hakkı, kadın hakkı ihlali olduğu kabul edildiğini vurgulayarak, bu kabule göre hareket edip bu soruna bir an önce çözüm bulmak gerektiği.

Google Haberlere Abone ol
TBMM Komisyon Başkanı: Erken yaşta evlilik insan hakkı ihlalidir

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, erken yaşta evliliklerin bir insan hakkı, çocuk hakkı, kadın hakkı ihlali olduğu kabul edildiğini vurgulayarak, bu kabule göre hareket edip bu soruna bir an önce çözüm bulmak gerektiği herkes için kabul edilen bir durum olduğunu söyledi.

    Türkiye İnsan Hakları Kurumu ‘Dünya Kadınlar Günü’ için Rixos Otel’de bir çalıştay düzenledi. Toplantıda konuşan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül, kadınlarla ilgili ilk çalışma alanı erken yaşta evlilikler olduğunu belirterek "Bu raporun hazırlanmasın da başta aile ve sosyal politikalar bakanlığı olmak üzere tüm bakanlıklardan bu konuda çalışan yöneticilerden uzmanlardan kurumdan görüşler alınmış dinlenilmiş Ankara dışındaki iller olmak üzere İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa da alan çalışmaları yapılmış ve kapsamlı bir rapor ortaya konulmaya çalışılmıştır." dedi.

    Erken yaşta evliliklerin bir insan hakkı, çocuk hakkı, kadın hakkı ihlali olduğu kabul edildi ve bu kabule göre hareket edip bu soruna bir an önce çözüm bulmak gerektiği hepimiz için kabul edilmiş bir durum olduğunu vurgulayan Gönül, "Dünyada en sert kanunu çıkarsanız da maalesef bazı yerlerde toplumda kabul ve yapıları kırmak farkındalık oluşturma o kadar kolay olmamaktadır. Özellikle ülkemizde doğu kesiminde ilk öğretime özürsüz devamsız öğrencilerin devamsızlık nedenleri içinde önemli payı olan erken yaşta evlilikler oluşturmaktadır bu sorunla başa çıkmak için kız çocuklarının eğitimlerine önem verilmeli ve okulda kalma sürelerini yani zorunlu eğitim sürelerini uzatmak gerekmektedir. Bu sebeplerden yola çıkılarak zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması yatılı bölge okullarının kurulması çok yerinde ve önemli düzenlemeler olmuştur." şeklinde konuştu.

    "BAZI YERLERDE HER 3 EVLİLİKTEN BİRİ ÇOCUK EVLİLİĞİ"

    Türkiye'de yapılan her 4 evlilikten birinin bazı bölgelerde ise her 3 evlilikten birinin çocuk evliliği olduğunu ifade eden Azize Sibel Gönül şöyle dedi: "Tespitlerin doğru yapılabilmesi sebeplerin ve sonuçların ortaya sağlıklı bir şekilde konulabilmesi için gerekli veri tabanı henüz elimizde mevcut değil. Erken yaşta evlilikler ekonomik yetersizlik yanlış eksik bilgilerden kaynaklanan geleneksel ve dini inançlar eğitimsizlik aile içi şiddet toplum baskısı mülkiyet unsuru sebeplerden ortaya çıkmaktadır. TBMM çatısı altında ilk ve özel olarak ele alınan ve raporu hazırlanan erken yaşta evliliklerin ortadan kalkması için toplumun bilinçlendirilmesi toplumda farkındalık yaratılması normalleşen ve meşrulaşan bu evliklerin sağlıksız yapısını kamuoyuyla paylaşılması çok önem arz etmektedir. Aslında bu konuda mevcut yasalarla birlikte farkındalığın artırılması da önemli bir unsur ve bu yasaların hayata geçip geçmediğini izlemekte önemli bir unsurdur. Burada önemli olan o bölgede yöneticilerin atanmışların seçilmişlerin bu konu ile ilgili farkındalığının olup olmaması o ilin de bu tür sorunların özellikle erken yaşta evlilik ve şiddetle ilgili sorunların önüne geçilmesinde önemli bir etken olacak bunu altını çizmek istiyorum." CİHAN

Yorumlar