TBMM'den darbeye karşı ortak bildiri

Askeri darbe girişiminde bombalanan TBMM bugün bütün partiler, yargı mensupları ve askerin de katılımıyla toplandı. Olağanüstü oturumdan sonra ortak bildiri okundu

Google Haberlere Abone ol
TBMM'den darbeye karşı ortak bildiri
TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yaptığı toplantıda şehitler içine saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu. Kahraman, daha sonra İstiklal Marşı'nın diğer 8 kıtasını okudu. 

İşte TBMM Başkanı Kahraman'ın açıklamaları:

Bütün millet olarak tek vücuduz. Milletimizi temsil eden bütün bu hazurana teşekkürlerimizi sunuyoruz.Yargıtay Başkanı ve yargı mensupları, yabancı misyon şefleri burada ve biz milletvekilleri olarak, hiçbir parti farkı gözetmeksizin yekvücut olarak buradayız. Danıştay üyelerimiz teşrif etmişler. Herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.

CEZASINI ÇEKECEKLER

Dün akşamdan beri çok gergin, çok acı verici, çok ibretli saatler yaşamış bulunuyoruz. Şu an hepimizi duygulandıran bir tablo var. Tabi ki de milletimize bu acıyı yaşatanlar cezasını çekecekler. 

TÜRKİYE'NİN GÜÇLENMESİ RAHATSIZ ETTİ

Türkiye'nin uluslararası arena da gösterdiği duruş, ülkemizin kalkınmasını ve güçlenmesini istemeyen bir takım güçleri rahatsız etti. Ne yazık ki dün akşam bir darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık. Ancak partilerimiz, devlet kurumlarımız, TSK'nın büyük bir çoğunluğu ve milletimizin vatan hainlerinin bu girişimine onurla direnmiştir.

ŞİMDİ BİRLİK ZAMANI

Milletin beslediği ve eline silah verdiği unsurlar milletin bağrına silahlarını dayamıştır. Tüm güvenlik güçlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu bir tür terördür. Gereken yapılacak ve en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Şimdi birlik ve beraberlik zamanıdır. yaraları sarma zamanıdır. Biliyoruz ki birlikte kolaylık vardır. hoşumuza gitmeyen bazı şeyler hakkımızda hayır da olabilir.

TBMM DÜN DEMOKRASİ NÖBETİ TUTTU

Dün TBMM hiç bir parti farkı gözetmeksizin burada demokrasi nöbeti tuttu. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin aynı ruhla bir arada bulundu. AK Parti, CHP ve MHP yetkilileri buraya geldi. HDP Eş Genel Başkanı beni Diyarbakır'dan aradı, bu toplantıya katılacaklarını ve darbe karşı olduklarını ifade ettiler. 

Bugün burada grubu bulunan 4 partimizin ortak metnini okuyup milletimize sunacağız. Saldırganlar tarafından öldürülen bütün vatandaşlarımıza rahmetler diliyorum. TSK'nın dürüst kesimi başta olmak üzere güvenlik güçlerimize taktir ve teşekkürlerimi iletiyorum.

EGEMENLİK MİLLETE AİTTİR

Egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır.Türkiye demokrasiyi benimsemiştir, bunu değiştirmeye kimsenin gücü olmayacaktır. Bütün güvenlik güçlerimiz gayret göstermiştir, çok kısa bir zamanda toplumumuz normal hayatına dönecektir. Kısa zamanda bu yaralarımızı saracağımıza inanıyorum. Bir aradayız, dışarıda büyük bir kalabalık var. Bir bütünlük altında bu şanlı bayrağımız altında bir arada olmaya devam edeceğiz. Gazi Meclisimizin dik duruşuyla milli egemenliğe sahip çıktığı için saygılarımı sunuyorum. 15 Temmuz Demokrasi Bayramınızı kutluyorum.

Kahraman'ın konuşmasının ardından Meclis'te grubu olan 4 partinin liderleri açıklama yapacak. İlk söz  AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'a verildi

Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları

Dün tankların önünde kahraman gibi direnen, milletinin istiklalini muhafaza eden şehitlerimizi minnetle anıyor mekanları cennet olsun diyorum.O kahramanların ailelerine özellikle sesleniyorum. Üzülmeyin, onlar peygamberlikten sonraki en büyük rütbeye ulaştılar. O kahramanlar düne kadar sizin evlatlarınızdı ama bugün hepimizin evlatları.

HEPSİNİN ALNINDAN ÖPÜYORUM

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a dik duruşlarından dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi partilerimize dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Polislerimizin alnından öpüyorum. Peygamber ocağı TSK'nın vatanınız milletini bayrağını seven, demokrasiye bağlı her mensubunun alınlarından öpüyorum. Darbe karşısında dünyaya örnek bir duruş sergileyen yayın kuruluşlarına, nasın mensuplarına özellikle teşekkür ediyorum. Dost ve kardeş ülkelere destekleri için teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE'NİN TALİHİNİ DEĞİŞTİRDİNİZ

Dün TBMM'ye geldiniz, ışıkları açtınız bu salonda dimdik durdunuz. Milletin Meclisi üzerine bombalar yağdırdılar bir tek geri adım atmadınız. her birinizin ölümü yanı başında hissettiğinizi biliyorum. Dünya demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz. Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken siz de burada demokrasiye milli iradeye sımsıkı sarıldınız. Bu tavrınızla Türkiye'nin talihini değiştirdiniz.

BUNLAR ASKER DEĞİL TERÖRİST

Dün akşam öyle pervasızca bir saldırı gerçekleşti ki TBMM'nin hem bedenini hem de tuhunu hedef aldılar. Bunlar asker değil, asker kılığındaki teröristler, canilerdir. Gözlerini kan bürümüştü ancak bilmedikleri şuydu milletin evine dokunanın eli yanar. Milletin evine saldıranın ocağı söner. daha 24 saat geçmeden elleri yandı. o bombalara elleri basan parmakları kırıldı ve inşallah ocakları da ebediyen söndü. Bundan sonra bu milletin evine, bu meclise kim el uzatırsa akıbeti aynı olacaktır. Hiç bir darbe girişimi yapanların yanına kar kalmadı bundan sonra da kalmayacak.

BUGÜN BİR MİLATTIR

Bugün yeni bir gün. Bugün AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin, HDP'nin ortak bir sesle darbeye hayır dedikleri bir gündür.Milletimize istiklalimize ve meclisimize yönelik bir saldırda nasıl bir araya geldiğimizi tüm dünyaya gösterdik. Bugün bir milattır. Bugün burada sergilenen dayanışma yeni bir sürecin başlangıcıdır. Bu ruhla biz yaralarımızı da sararız, terörü de yeneriz.Bugün acı bir hadisenin arkasından çoğalan umutların günüdür.Bir kez daha darbe karşısında direnen milletimize teşekkür ediyorum.Bugün artık demokrasi bayramıdır. Hayırlı uğurlu olsun.

*Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez TBMM'ye alkışlar eşliğinde giriş yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASINDAN

Türkiye Cumhuriyeti bize altın tabak içinde verilmedi, kanla gözyaşı ile kazandık. Demokrasiyi oluşturmak ve korumak kolay değildir. Biz de demokrasi adına ağır bedeller ödedik. Bu ağır bedeller hep darbe dönemlerinden sonra olmuştur. Dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir. Biz anayasamıza öyle maddeler koyduk ki değiştirilmesi bile önerilemez.  Dün gerçekleştirilen saldırıyı tüm CHP adına lanetliyoruz.

BU ACI OLAY BİZİ ORTAK PAYDADA BULUŞTURDU

Olay hepimizde derin üzüntü yarattı. Ne mutlu ki bu süreç siyasette başından beri olması gereken ortak paydada bizi buluşturdu. Bu da TBMM'nin cumhuriyet ve demokrasiye olan bağlılığıdır.

Bunu sadece dilimiz değil yüreğimizle de söylemeye devam edeceğiz.Dün halkımız meydanlara çıktı ve darbeye karşı direnme hakkını kullandı. Hukukun çiğnenendiği hallerde direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük.

Bu meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacaktır. Bu Meclis'e düşen tarihi bir sorumluluk var hep birlikte cepheyi genişletmek zorundayız. Benzer olayların gerçekleşmemesi için herkes üstüne düşeni yapmak zorundadır. Demokrasi konusunda sonuna kadar birlikte mücadele var.

HER PARTİ ÖZ ELEŞTİRİ YAPMALI

İleride bu darbe girişimi nasıl önlendi diye tarihçiler araştıracak. Dün hepimizin gözleri önünde medya dün halkın doğru bilgilendirilmesini sağladı ve halka hakkını kullanması konusunda cesaret verdi. İşte medya özgürlüğü bunun için önemli. Siyasi partilerin darbe karşısında gösterdiği ortak tavır bize öz eleştiri hakkını da sundu. Bu darbe girişimi ile ilgili her partinin oturup bir öz eleştiri yapması tarihi bir sorumluluktur. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmememiz gerekiyor.

BEDELİNİ ÖDEMELİLER

Dün burada her partiden vekillerimiz el ele yan yana mücadele etti. Patlayan bombalar altında demokrasiye sahip çıktılar. Demokrasiye yönelen her tehdit Türkiye'ye yönelen tehdittir. Demokrasiye kim karşı çıkarsa bunun bedelini ödemelidir.Saldırılarda hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalarda bulunuyorum. Türkiye'nin bir daha böyle acı günler yaşamaması dileği yüzce meclisi selamlıyorum

DEVLET BAHÇELİ'NİN KONUŞMASINDAN

Türkiye'mizin diz çökmesi omurgasının kırılması maksadıyla şerefli Türk Ordusunun içine sızan bir avuç düşman işbirlikçi sahneye çıkmıştır. Şimdiye kadar hiç gerçekleşmeyen bir şey olmuş ve komutanlar rehin alınmıştır.Türk demokrasisi çok çetin bir sınav verdi. Çatısı altında bulunduğumuz gazi meclis bombalanmıştır. Tanklar sokaklara çıkmıştır. TBMM'nin bombalanması korkunç ve hepimizi dehşete düşüren bir hainliktir. Türk vatanının işgal yıllarında bile bu yapılan hainliğe kimse cesaret edememiştir. 

DEMOKRASİ UÇURUMDAN DÖNMÜŞTÜR

Bu şerefsiz kalkışma, bu darbe girişimi sadece seçilmiş hükümeti değil Türk milletinin tamamını hedef almıştır. Kanı bozuk çevre ve odaklar son kozlarını oynayarak ülkemizi kaosa sürüklemeyi amaçlamıştır. Bu aynı zamanda kanlı bir terör saldırısıdır. Demokrasi uçurumdan dönmüştür.  

BUNLARDAN HESAP SORMAK NAMUS BORCUDUR

Tarihimiz birse talihimiz de birdir. Türkiye Cumhuriyeti her musibeti defedecek kadar güçlüdür. Ülkemize kasteden vatan hainlerinden hesap sormak hepimizin namus borcudur. Demokrasiye sahip çıkarak büyüyeceğiz.

TSK'YI KORUMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Masum vatandaşlarımıza kurşun sıkan 161 evladımızı şehit eden darbecileri şiddetle kınıyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim bizi her türlü düşman saldırıdan korusun. TSK bünyesinde kanserleşmiş hücreleri keserek yok etmek ama TSK'yı zan altında bırakmamak hepimizin görevidir. Milli geleceğimizin garantisi demokrasidir. Kararlarımızdan dönmeyeceğiz ve asla geri adım atmayacağız. hepimize geçmiş olsun.

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ

Katliamcı darbe girişimi konusunda HDP'nin görüşlerini aktarmak üzere burada bulunuyorum.Partim adına bu darbeci anlayışı en sert şekilde kınıyorum. Halk iradesine karşı yapılmış olan her saldırıya karşı tavrımız bellidir. Bu darbe girişiminde 161 yurttaşımız hayatını kaybetti. TBMM savaş uçakları ile bombalanmıştır.

Böylesi saldırılar asla başarıya ulaşamayacaktır. Bu tarz saldırı yapmayı planlayanlar bilmelidir ki, Türkiye halkları darbeye asla boyun eğmedi, bundan sonra da asla eğmeyecektir. 1969, 1971, 1980'de ve 28 Şubat'ta görüştüğü üzere askeri ve diğer yollarla gerçekleşen tüm darbelere karşı dimdik durulmuştur.  

BU BİR KIRILMA NOKTASI

Barış, demokrasi, insan hakları temelinde her türlü siyasi iş birliğini gerçekleştireceğimizi halkımıza duyuruyoruz. Dün akşam 10 sularında başlayan ve sabaha kadar süren saldırılar ülkemiz siyasi tarihi açısından bir kırılma noktası olarak tarihe geçecektir. Dün akşamki darbe girişimi, parlementonun bombalanması, sivillerin öldürülmesi ile şimdiye kadarki darbelerden farklıdır. Bu darbe girişimi tipik bir askeri darbeyi aşan vahşet, katliama, kaosu hedefleyen komplike bir planlamayı ortaya koymuştur.

SİYASET KURUMUNA ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR

Darbe ihtmali üzerinden düşündüğümüzde, darbelere yol açan zemin yok edilmeden bu sonlanmayacaktır. 15 Temmuz saldırısı umduğunu bulamamış, halkımızın ve siyaset kurumunun doğru tavırlarıyla yok edilmiştir. Siyaset kurumuna önemli görevler düşmektedir. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de darbenin panzehirinin barış ve demokrasi olduğunu ifade ediyoruz. 

AMASIZ, FAKATSIZ KINIYORUZ

Bu katliamcı saldırıları amasız fakatsız kınıyoruz. Hükümetin demokratik siyasetin güçlendirilmesi için muhalefet partileri ile hareket etmesi son derece önemlidir. Ülkemizi demokrasi adasına dönüştürmek için önemli bir adımla karşı karşıyayız. Tüm siyasetin emek güçlerin tavrını olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.

ORTAK BİLDİRİ

TBMM'nin ortak bildirisinden: "Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, Gazi Meclise uzanacak her el, karşısında TBMM'nin çelikten iradesini bulacaktır." dedi.

TBMM'nin darbe girişimine karşı yayınladığı ortak bildiride, "Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, Gazi Meclise uzanacak her el, karşısında TBMM'nin çelikten iradesini bulacaktır." ifadelerine yer verildi.

Yorumlar