TBB’den 'Darbeye Karşı Milli İrade Toplantısı'

TBB ve İBB Başkanı Topbaş: Kardeş belediye protokollerimiz var. Onlara yazacağımız mektuplarla, onlarla yapacağımız temaslarla gerçek durumu bir devlet ağzı ile değil, devlet protokolü kullanmadan aktarmak zorundayız"

Google Haberlere Abone ol
TBB’den 'Darbeye Karşı Milli İrade Toplantısı'
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, kardeş belediye protokollerinin olduğunu belirterek, "Onlara yazacağımız mektuplarla, onlarla yapacağımız temaslarla gerçek durumu bir devlet ağzı ile değil, devlet protokolü kullanmadan aktarmak zorundayız." dedi.

TBB tarafından Taksim’deki CVK Bosphorus Otel’de düzenlenen "Darbeye Karşı Milli İrade Toplantısı"na belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, darbe girişimi sırasında yaşananlara ilişkin görüntüler izlendi.

Toplantıda konuşan Kadir Topbaş, 15 Temmuz'da millet olarak hem ihaneti gördüklerini hem de dünyaya milletin ne olduğunu gösterdiklerini söyledi.

Darbe yapmak isteyenlerin halkın tokadıyla karşılaştığını ifade eden Topbaş, şöyle konuştu:

"Halkın üzerine ateş açtılar, korkutmak, sindirmek istediler, sokağa çıkma yasağı, sıkıyönetim ilan ettiler. Ama Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla, tüm milletimiz bir güç birliği, bir yumak olarak meydanlara sokaklara ve caddelere indi. Yeni bir kahramanlık destanı yazdılar. Adeta tarih yeniden yazıldı, bir dönüm noktası. Millet tankları, meydanları teslim aldı. İşgal edilmiş olan devlet kurumlarını milletimiz aldı. Millet kendi iradesini namus bildi. Sen ben duygusuyla değil, 'bu mesele vatan davasıdır, bayrak davasıdır, millet davasıdır dediler' can verdiler, kan verdiler. Gözlerini kırpmadan tereddüt etmeden 'vatan elden giderse hiçbir şeyin önemi yoktur' dediler. 'Eşkıyaya bu ülke teslim edilemez' dendi. Tüm dünyaya gösterildi ki demokrasi ve milli irade sadece millete aittir. Hiçbir kimsenin gücünün buna yetmeyeceği gösterildi. Tüm dünya insanlığına bir örnek teşkil etti bu duruş."

"Biz Batı’dan farklı bir tavır beklerdik"

Topbaş, bundan sonraki süreçte, birlik, beraberliğinin devamı için oluşan güzel atmosferin sürdürülmesinin önemine işaret etti.

FETÖ'nün darbe girişimiyle ne kadar acımasız bir örgüt olduğunu tarihin kaydettiğini vurgulayan Topbaş, şunları aktardı:

"Biz Batı’dan farklı bir tavır beklerdik. Ama biz bunu Bosna Hersek’te, Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da görmedik zaten. Maalesef üzülerek belirtmek istiyorum ki Türkiye’de de bunu göremezdik, görmüyoruz. Ama bizim yerel yönetimler olarak her birimizin iş birliği yaptığı belediyeler var yurt dışında ve kardeş belediye protokollerimiz var. Onlara yazacağımız mektuplarla, onlarla yapacağımız temaslarla gerçek durumu bir devlet ağzı ile değil devlet protokolü kullanmadan aktarmak zorundayız. Dünya doğruları bilsin. Bundan sonraki süreçte biz bu yanlış algıyı düzeltmek adına yurt dışında temas ettiğimiz, edeceğimiz yerlerde bunu etkin hale getirmek zorundayız. Türkiye geçmişte bir işgal yaşadı, İstanbul 5 yıl işgal altında kaldı. O zamanki işgal kuvvetlerinin yapmadıklarını yaptılar. Her bir kare bir farklı vahşetin işaretiydi. Bunlar sembolleştirilecek, bunlar gelecek kuşaklara aktarılacak. Ama yüreklere düşen iz çok daha büyük. Tahmin etmediğimiz bir sıkıntıya maalesef düştük. Bu sıkıntının tahribatını kısa sürede beraberce toparlayacağımızı düşünüyorum."

-"Ekonomik sıkıntıları olanlar varsa bu insanlara el uzatacağız"

FETÖ'nün sirayet ettiği her noktayı temizlemek zorunda olduklarını bildiren Topbaş, UCLG Dünya Başkanı olarak, tüm belediye başkanlarına mektup yazarak, FETÖ'ye karşı tedbir almalarını istediğini söyledi.

TBMM'nin bombalandığını ve milli iradeye tarihin hiçbir döneminde bu kadar saldırı olmadığını belirten Topbaş, şöyle devam etti:

"Orada parlamenterlerimiz sağ olsunlar yüreklerini ortaya koydular, 'buradayız' dediler. 'Burada şehit olacağız' dediler. Orada duruş sergileyen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu mücadele bitmeyecek. Belki yarın ekonomik platformlarda gelişecek. Her türlü argümanlarını ortaya koydular, koymaya devam edecekler. Bunun için bizim daima tetikte olmamız gerekiyor. Nasıl bir acımasızlık. Çıldırmış bunlar. Haşhaşilik az. Canlı bombalara diyorlar ya uyuşturuyorlar, efsunluyorlar diye, bunlar ondan öte. Maalesef bunu gördük. Bunu şuurlu bir insanın yapması mümkün değil. Bunlar insan değil. Bir gerçeği burada söylemek isterim, insanlık tarihinde birçok ihtilaller olmuştur. İhtilallerin başarılı olabilmesi için zayıf, gergin toplumlar olması gerekir. Bunu bildikleri için zemini hazırladılar. Bizi kardeş kavgasına düşürdüler. Aramıza sınırlar çekilmek zorunda kalındı ve darbeyi yaptılar."

Kadir Topbaş, şehit yakınlarıyla gaziler ve ailelerinin kendilerine emanet olduğunu, bu insanlara el uzatacaklarını sözlerine ekledi.

Program sonunda, darbeye karşı oluşturulan ortak bildiri okundu ve üyeler ellerindeki Türk bayraklarını kaldırarak, bildiri oy birliğiyle kabul etti.

Yorumlar