Tavuklara verilen fazla antibiyotik dirençli mikropları yayıyor

Avrupa’da her yıl antibiyotik tedavisi gören ancak etkili olmadığı için hayatını kaybeden insanların sayısı 25 bini buluyor. Uzmanlar buna sebep olarak özellikle çiftliklerde fabrikasyon usulüyle yetiştirilen tavuk ve benzeri küçükbaş...

Google Haberlere Abone ol
Tavuklara verilen fazla antibiyotik dirençli mikropları yayıyor

Avrupa’da her yıl antibiyotik tedavisi gören ancak etkili olmadığı için hayatını kaybeden insanların sayısı 25 bini buluyor. Uzmanlar buna sebep olarak özellikle çiftliklerde fabrikasyon usulüyle yetiştirilen tavuk ve benzeri küçükbaş hayvanlara fazladan ve kontrolsüz olarak antibiyotik verilmesini gösteriyor.

Her yıl bin ton antibiyotikin bu şekilde kullanıldığını kaydeden doktorlara göre tavuk eti ve diğer ürünlerini tüketen insanda zamanla başka hastalıkların ortaya çıkmasına ve dirençli mikropların yayılmasına neden oluyor. Bunun bir sonucu olarak tedavi amacıyla verilen diğer ilaçlar da etkili olamıyor.

Buna karşı koymak isteyen doktorlar ise eczacılar, hemşireler ve veterinerlerle birlikte fabrikasyon usulü yetiştiricilikten vazgeçilmesi için Almanya genelinde kampanya başlattı.

Kampanya ile birlikte tarımsal işletmelerin sıkı denetimi, yaptırım uygulanması gibi kontrolsüz ve fazladan antibiyotik kullanımına karşı nasıl mücadele edileceğine dair hazırlanan bildiri ilk etapta 250 doktor, hemşire ve eczacı tarafından imzalandı.

Konuyla ilgili olarak “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesine açıklamada bulunan Aşağı Saksonya Tarım Bakanı Christian Meyer, toplu hayvan yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımının azaltılması için çalıştıklarını, fazla antibiyotik kullananlar için ciddi önlem alınacağını, gerekirse bu tür çiftliklerin kapatılacağını belirtti. Meyer, daha az antibiyotikle toplu hayvan yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Bu arada doktorların bu talebine karşı Aşağı Saksonyalı çiftçiler adına basın açıklamasında bulunan Werner Hilse antibiyotiklerin rastgele değil, hasta hayvanların tedavisi için veteriner kontrolünde verildiğini belirtti.

Çiftçilerin kullandığı antibiyotiklerin hastalıkları tedavi için kullanılan ilaçları etkilemeyeceğini ileri süren Hilse, “Bizim çiftçiler sorunların farkında ve dirençli mikropların yayılmasını engellemek için her türlü mücadeleyi veriyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar