Tatilde çocukların yaşayabileceği kazalara dikkat!

Okullar kapandı, karneler alındı ve çocuklar için yılın en keyifli günleri geldi. Şehir merkezlerinde yazı geçirmek istemeyen çoğu aile, çocukları ile tatil beldelerine, memleketlerine ve yazlıklara gitmeye başladı. Dr. Nimfe Acemi, yaz...

Google Haberlere Abone ol
Tatilde çocukların yaşayabileceği kazalara dikkat!

Okullar kapandı, karneler alındı ve çocuklar için yılın en keyifli günleri geldi. Şehir merkezlerinde yazı geçirmek istemeyen çoğu aile, çocukları ile tatil beldelerine, memleketlerine ve yazlıklara gitmeye başladı. Dr. Nimfe Acemi, yaz aylarında çocukların yaşadığı kazalar ve sağlık sorunlarıyla ilgili ebeveynleri uyardı. Acemi, "Yaz aylarında sayıları artan güneş yanığı, güneş çarpması, boğulma ve böcek ısırması gibi durumlar için önlem alınması gerekli." dedi.

Acıbadem Mobil Sağlık’ın Evde Sağlık Hekimi Dr. Nimfe Acemi, çocukların yaz aylarında yaşayabileceği kaza ve sağlık sorunlarına dikkat çekerek, yaz tatili boyunca özen gösterilmesi gereken konularda tavsiyelerde bulundu.

Özellikle yaz aylarında çocuk boğulma kazası oranlarının arttığını belirten Dr. Nimfe Acemi, "Çocukların sahil güvenlikli alanlarda ebeveynlerin gözetimi altında denize girmeli. Artan sıcaklarda güneş çarpması ve güneş yanıklarına karşı özenli olunmalı. Güneşin yakıcı olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında çocukların güneş altında olmamalı ve günün her saati güneşe karşı önlemler alınmalı." diye konuştu.

Dr. Nimfe Acemi, “Sıcak havalarda özellikle su tüketiminin artması gerekmektedir. Ayrıca güneş çarpması etkisini azaltmak için kafanın ıslatılmasından vazgeçilmelidir. Su güneş ışınlarını kırdığı için, güneşin zararlı etkilerini arttırmaktadır. Mümkün olduğunca açık renk ve pamuklu kumaşlar giymek gerekmektedir. Sentetik her türlü giysiden uzak durulmalıdır. Ayrıca aşırı yağlı ve ağır yemekleri de tüketmemeye özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Sıcaklardan dolayı sıklıkla karşılaşılabilecek ishal ve sıvı kaybına dayalı hastalıklara da dikkat etmek gerekli diyen Dr. Nimfe Acemi, şunları söyledi: “Sıcaklar havalarda besin zehirlenmesi görülme olasılığı daha yüksektir. Bu durum yiyeceklerin uygun şartlarda saklanmaması sonucu gerçekleşmektedir. Güvenilen ve sürekli gidilen yerlerin tercih edilmesinde faydalıdır. Et, tavuk ve türevi yiyeceklerin kokusuna ve rengine dikkat ederek tüketilmesi gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri de sıklıkla ishal ile sonuçlanan besin zehirlenmelerine neden olmaktadır. Ayrıca içmek için kapalı satışı yapılan suların seçilmesi doğru olacaktır. Sebze-meyve türevi yiyeceklerin bol suyla yıkanmasına özen gösterilmelidir. Sebze ve meyveleri yıkadıktan sonra kısa süre de olsa sirkeli suda bekletmek, suyun önleyemediği bazı mikroplardan arınmasını sağlamaktadır. Eğer bunlara dikkat etmemize rağmen besin zehirlenmesi gerçekleşmiş ise, kusma ve ishali ilk 24 saat önlemek mikrobun ve sizi zehirleyen besinlerin vücuttan atılmasını engelleyerek daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu süreçte bol su tüketimi ile kaybedilen sıvının yerine konması gerekmektedir. Besin tüketildikten 24 saat sonra ishal/kusma devam ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Aşırı halsizlik ve göz kararması gibi şikayetleriniz var ise bu rahatsızlıkları hissettiğiniz anda sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Bu durumu önlemek için tüketilen ürünlere dikkat edilmeli ve güvenilmeyen yerlerde bir şey yenmemelidir.”

Çocukların havuzlarda oluşabilecek mikrop ve bakterilerden etkilendiğini söyleyen Dr. Acemi, "Hijyen kurallarına uyulmayan havuzlar enfeksiyonların oluşumuna neden olurken, fazla klorlanmış havuzlar ise çocuklarda alerjik hastalıklara neden olabiliyor. Toplu ve denetimsiz kullanılan havuzların hijyen açısından tercih edilmemesi gerekmektedir. Hijyen kurallarına uygun olarak bakımı yapılan havuzlara girilmeli ve havuza girmeden önce ve sonra mutlaka duş alınmalıdır. Bu hem havuzun temizliğini korumak, hem de havuzdan sonra var olan klor-bakteri gibi zararlı maddeleri uzaklaştırmak için önemlidir. Havuzdan kaynaklanan enfeksiyonların yanı sıra, ıslak kıyafetlerle uzun süre oturmak da aynı oranda enfeksiyona ve özellikle kız çocuklarda idrar yolu mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Havuzlarda hijyen sağlamak için kullanılan bazı kimyasallar alerjik etki yaratabilmektedir. Allerjik bünyesi olan kişilerin klor kokusu aldıkları havuzlara daha temkinli girmesi önerilmektedir.” ifadelerini kulladı.

Arı ve böcek sokmaları da tatilde yaşanan sıkıntılar arasında yer aldığını belirten Dr. Acemi, "Arı sokması durumunda ebeveynlerin panikle iğneyi çıkarmaya çalışmaması ve bir doktora başvurması önem taşıyor. Böcek sokması gibi durumlarda, bölgenin kaşınması ya da değişik kulaktan dolma uygulamaların yapılması sıradan bir sağlık sorununu ciddi boyuta taşımaktadır. Böcek sokması olan bölgeye soğuk uygulama yaparak kan dolaşımının yavaşlatılması sağlanabilir. Böylece vücuda giren zehirli maddenin genel dolaşıma geçmesi engellenmektedir. Bu süre zarfında muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Alerjik yapısı olan kişilerin böceklerden korunma yollarını hekimine danışarak öğrenmesi ve önlemini alması hayat kurtarıcıdır. Arı sokmalarındaki en tehlikeli durum, solunum yollarında şişme meydana gelerek nefes alınmasını zorlaştırmasıdır. Bu durumda acil olarak ambulans çağırılması ya da en yakın hastaneye gidilmesi gerekmektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar