“Tatil yeri seçiminde sağlık ikinci plana atılmamalı”

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, tatil yeri seçiminde sağlığın ikinci plana atılmaması gerektiğini söyleyerek, tatilcilere uyarılarda bulundu. Halk...

Google Haberlere Abone ol
“Tatil yeri seçiminde sağlık ikinci plana atılmamalı”

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, tatil yeri seçiminde sağlığın ikinci plana atılmaması gerektiğini söyleyerek, tatilcilere uyarılarda bulundu.

Halk sağlığı uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, astım hastalarının sağlıklı bir tatil geçirmeleri için önemli uyarılarda bulundu. Tatil yeri seçiminde otelin denize konumu, yiyecek ve içecek seçenekleri, fiyat alternatifleri gibi etkenler öncelikli olarak değerlendirilirken sağlığın ikinci plana atıldığını dile getiren Nilgün Ulutaşdemir, özellikle astım hastalarının bazen odadaki halı, bazen de havuz suyundaki klorun ciddi tehlike oluşturabileceğini söyledi. Hava kirliliği olmayan, polenlerin yoğun olmadığı ve yüksek nem içermeyen yerlerin seçilmesi gerektiğini belirten Ulutaşdemir, “Araba ile yolculuklarda klima kullanılmalı, uçak yolculuğu yapanlar ise nefes açıcı ilaçlarını yanlarından ayırmamalıdır. Yolculukta araba kullanılacaksa camları açmak yerine klima kullanılması daha uygundur.” dedi.

Ev tozu alerjisi olanların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ulutaşdemir, "Otel odasının halı ile kaplı olması, özellikle ev tozu alerjisi olanlar açısından tehlikelidir. Mümkünse halı ile kaplı olmayan odalar tercih edilmelidir. Ayrıca kalınacak odanın havalandırma sistemi yüksek kalitede olmalıdır." uyarılarında bulundu.

HAVUZ SUYUNDAKİ KLOR ASTIMI TETİKLEYEBİLİR

Havuz suyundaki klorun astımı tetikleyebileceğine dikkat çeken Ulutaşdemir, "Klor, özellikle alerjik astım hastalarında nefes darlığını tetikleyici bir etken olabilir. Bunun için astım hastalarının havuzdan sonra duş almaları veya havuzlar yerine denizi tercih etmeleri gerekir.” diye konuştu.

Güneş alerjisinin, yaz tatillerinde karşılaşılabilecek başlıca sorunlardan olduğunu belirten Ulutaşdemir, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini kaydetti. Rahat bir tatil geçirebilmek için tüm önlemlerin alınması ve gereken ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini vurgulayan Ulutaşdemir, tatilcilere şu uyarılarda bulundu: “Astım ve alerji hastalarının bir çoğu yaz döneminde şikayetleri hafiflediği için ilaçlarını ihmal edebilir. Ancak kontrolsüz bir alerji ve astım yaz tatillerinde hızla alevlenerek sorun yaratabilir. Bunun için tatile çıkarken kullanılacak ilaçların, cilt, burun ve göz alerjileri için kullanılabilecek krem ve damlaların hazırlanması gerekir.” CİHAN

Yorumlar