Tatarlardan 'Kırım' eylemi

İstanbul'da bulunan Tatarlar, Kırım'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Tatarlardan 'Kırım' eylemi

İstanbul'da bulunan Tatarlar, Kırım'da yaşanan karışıklıklar nedeniyle Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. Yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunacağız. Ukrayna ile birlikte yaşama istiyoruz." denildi.

Ukrayna’daki iç karışıklık sonrası Kırım’ın Rusya’ya bağlanma girişimlerini protesto etmek isteyen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi öncülüğünde bir araya gelen Kırımlı Tatarlar, Galatasaray Meydanı’nda toplandı. İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen grup, Rusya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayrakları taşıyan göstericiler, Kırım şehitleri için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı ve Kırım Ulusal Marşı'nı okudu.
‘Rusya, Kırım'dan elini çek’, ‘Kırım'a askeri müdahaleye hayır!’, ‘Türkiye, Kırım'a ses ver’, ‘Kırım Müslüman toprağıdır’, ‘Dün Stalin, bugün Putin’, ‘Kırım, Hocalı olmasın’ yazılı pankart ve döviz taşıyan göstericiler, sık sık Rusya aleyhinde slogan attı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, yaptığı konuşmada, “Kırım Tatarları olarak, Kırım'daki kardeşlerimiz için buradayız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunacağız. Ukrayna ile birlikte yaşama istiyoruz.” ifadesini kullandı.Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kırım Tatarlarını yalnız bırakmayacağına inandığını belirten İçten, “Biz biliyoruz ki hür dünyada Kırım Tatarlarının yaşadığı topraklarda Türk dünyası İsmail Gaspıralı'nın çocuklarına sahip çıkacak.” diye konuştu.

Kırım Parlamentosu'nun, silahlı milislerin namluları ucunda Rusya'ya bağlanma yönünde aldığı referandum kararının uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasası'na aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, kararın tüm dünyadaki Rusya temsilcilikleri nezdinde gösteri, mektup, faks, e-mail ile protesto edilmesi istendi. Kırım'daki kritik durumun daha da kötüye gittiğinin kaydedildiği açıklamada, “Kırım'da kan dökülmesi an meselesidir.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, kan dökülmesini önlemek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için ilgili tüm uluslararası kurum ve kuruluşlar göreve çağrıldı ve Kırım'a barış gücü gönderilmesi için harekete geçilmesi istendi. Açıklamanın ardından, ‘İstanbul Kırım Tatarları’ yazılı siyah çelenk Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne bırakıldı. Bir grup Ukrayna vatandaşı da Kırım Tatarlarına destek olmak için eyleme katıldı. CİHAN

Yorumlar