Taşma sınırına gelen Tunca Nehri, Kırkpınar güreşlerini tehdit ediyor

Edirne’den geçen ve taşma sınırına dayanan Tunca Nehri 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni tehdit ediyor.Haziran ayında yoğun yağış alan bölgedeki son iki gün içerisinde yağmur etkisini artırdı. Bulgaristan’da da yağışların...

Google Haberlere Abone ol
Taşma sınırına gelen Tunca Nehri, Kırkpınar güreşlerini tehdit ediyor

Edirne’den geçen ve taşma sınırına dayanan Tunca Nehri 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni tehdit ediyor.

Haziran ayında yoğun yağış alan bölgedeki son iki gün içerisinde yağmur etkisini artırdı. Bulgaristan’da da yağışların devam etmesi nedeniyle Tunca Nehri’nin su seviyesi yükselmeye başladı.

Akşam saatlerine doğru nehir yatağı tamamen doldu. Suyun taşma risk 105 metreküp/saniyeden sonra başlıyor.

Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) Suakacağı ölçüm istasyonundaki saat 18:00’de yapılan ölçümlerde su seviyesi 154 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

Nehrin taştığı dönemlerde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı er meydanının etrafı su altında kalıyordu. 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın saat 09.00’tan itibaren başlayacak. Yüzlerce güreşçi er meydanına çıkmak için Edirne’ye geldi.

Yağlı güreşlerin olumsuz etkilenmesi için Edirne Belediyesi bir dizi önlem aldı.

İlk olarak alanda stant açanlar uyarıldı. Suyun Kırkpınar alanına sızmaması için burada bulunan rögar kapaklarının betonla kapatılması planlıyor.

Yağış ve nehirdeki durumu yakından takip eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tunca nehrinin neredeyse sıfır kodunda aktığını ve akış rejiminin de çok kuvvetli olduğunu söyledi.

Bulgaristan’da bulunan ölçüm merkezinde yapılan ölçümlerde nehir debisinin düştüğünü kaydeden Gürkan, “Ama buraya ulaşması yarın öğle saatlerini bulacak gibi. Yetkililerin bana verdiği bilgiye göre yarın öğle saatlerinde suyun debisinin düşeceği şeklinde.” dedi.

Şu anda Kırkpınar alanındaki bütün stantları dikkatli olmaları konusunda uyardıklarını ifade eden Gürkan şunları söyledi: “Yeni bir stant kurdurtmuyoruz. İnşallah sıkıntısız bir şekilde atlatırız diye düşünüyorum. En büyük kaygımız şu Meriç Nehri’nde bir şişme olursa o zaman Tunca akışı engellenecek ve geriye doğru tepecek su. Ama Meriç Nehri ile ilgili aldığımız bilgi böyle bir riskin olmadığı şeklinde. Ama ben yine de tüm vatandaşlarımızı buradan uyarmak istiyorum. Allah’tan gelen bir şey. Doğal bir olay.”

Gerekli tedbirleri alarak olayın takipçisi olmaya çalıştıklarını belirten Gürkan, güreş alanında yaptığı incelemede bir çamur ortamının olmadığını ifade etti.

Meterolojiden aldığı bilgiye göre Cumartesi ve Pazar günleri yağışın beklenmediğini kaydeden Gürkan, “İnşallah yağmaz diyorum. Bir olumsuzluk gözükmüyor ama bizi en çok kaygılandıran Tunca Nehri’ndeki debi artışı. Onun da yarın öğleden itibaren düşmeye başlayacak olması bizim için sevindirici bir haber. Eğer Tunca’daki artış devam ederse rögar kapaklarını betonla kapatmayı tedbir olarak planladık. Onu bekliyoruz. alınabilecek bütün tedbirleri aldık. Hayırlısı Allah’tan.” Diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar