Taşeron işçiler yarın eylemde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine tarafından hazırlanan taşeron yasa tasarısına karşı işçiler yarın eylem yapacak. Yarın yapacakları iş bırakma başta olmak üzere çeşitli eylemler öncesinde Bursa’da...

Google Haberlere Abone ol
Taşeron işçiler yarın eylemde

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine tarafından hazırlanan taşeron yasa tasarısına karşı işçiler yarın eylem yapacak. Yarın yapacakları iş bırakma başta olmak üzere çeşitli eylemler öncesinde Bursa’da da taşeron işçiler değerlendirme toplantısı yaptı.

Hazırlanan taslak, alt işverenin başka alt işverene iş vermesinin önünü açıyor, yıllık izin ve kıdem tazminatının önünü kapatıyor. Taşeron işçilerin dava açmasını güçleştiren tasarı, kamu için külfet olan yargı kararlarını da önlüyor. Hükümet yeni taşeron kanunu çıkarmaya hazırlanırken, taşeron işçiler ise yarın ‘Taşerona hayır’ demek için iş bırakıp eylem yapacak. Bu kapsamda Bursa’da ki taşeron sağlık çalışanları da yarın eyleme gidecek. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan taşeron işçiler, yarın yapacakları iş bırakma eylemi öncesi değerlendirme toplantısını sendika yöneticileri ile birlikte yaptı. Hastane önünde öğle vakti toplanan taşeron işçiler, kaldırımlara oturup sendika temsilcileri ile değerlendirme toplantısı yaptı. Özellikle Soma’dan sonra taşeronlaşmaya karşı ciddi bir mücadele yürütüldüğüne dikkat çeken sendika yetkilileri, ülkede taşeron çalıştırmanın iyice hukuksuzlaştığını belirtti.

TAŞERON ÖLÜM DEMEKTİR

DİSK Genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu, toplantı öncesi yaptığı basın açıklamasında, taşeron çalışmaya karşı yıllardır sağlık iş kolunda bir sendikal örgütlenme mücadelesi verdiklerin belirterek, "Çünkü taşeron çalışma bizim kazanılmış bütün haklarımızı, başta iş güvencesi olmak üzere ortadan kaldırıyor. Yıllardır bu hastanelerde sağlık hizmetinin bir parçası olarak çalışıyoruz, bu hastanelerde sağlık hizmeti bizim de içinde olduğumuz bir ekip tarafından yürütülüyor. Ama bizi bir sağlık çalışanı olarak bile görmüyorlar, bu hastanenin bir elamanı olarak da görmüyorlar. Biz yıllardır bunu hem fiili, hem hukuksal olarak mücadele verdik. Hukuksal olarak bu üniversitenin işçisi olduğumuz kesinleşmesine rağmen hala bizi taşeron firmalarla çalıştırıyorlar. Biz yıllardır; ‘taşeron ölüm’ demektir, diye söylüyoruz ama ne yazık ki bu söylediğimizin ne kadar gerçek olduğunu daha geçtiğimiz günlerde Soma’da yerin yedi kat dibinde yüzlerce işçi arkadaşımız bu taşeron belasının bedelini canları ile ödediler." dedi.

Taşeron sistemini aslında kimsenin savunmadığının altını çizen Arzu Çerkezoğlu, "Hele bu Soma’dan sonra hiç kimsenin savunmaması lazım. Hükümette tam bu dönemde ‘taşerona müjde’ diyerek taşeron işçiye hak hukuk getiriyoruz diye, bakan bir çalışma içinde. Ama o yasaya baktığımızda görüyoruz ki bırakın taşeron işçiye hak hukuk getirmeyi bütünüyle her şeyi taşeronlaştıracak, yani öğretim üyesinden doktoruna, mühendisinden bütün herkesi taşeronla çalıştıracak bir yasa getirmeye çalışıyorlar. O yüzden biz hükümete şunu söylüyoruz; ‘o yasayı hele Soma’da yüzlerce insanı bu düzene kurban verdiğimiz bu günlerde bırakın bu yasayı meclise getirmeyi ağzınıza almayın’ diyoruz. Eğer bir yasa çıkaracaksanız taşeron çalıştırmayı tümüyle yasaklayacak ve bize olduğu gibi yargı kararlarını uygulayacak ve bu bütün taşeron işçilerini asıl işveren işçisi olarak, kadrolu işçi olarak çalıştıracak bir yasa çıkarın diyoruz. O yüzden yarın bütün Dev-Sağlık-İş Sendikası olarak Türkiye’nin he yerinde, örgütlü olduğumuz bütün bölgelerde, 58 hastanede yarın eylemde olacağız, bu taleplerimizi söylemek için kimi yerde iş bırakacağız, bütün gün, yarım gün ve basın açıklamasıyla da bu sesimizi duyuracağız." şeklinde konuştu

Daha sonra basına kapalı olarak taşeron işçilerle DİSK Genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu, yarın yapacakları eyleme ilişkin hastane önünde toplantı yaptı.

CİHAN

Yorumlar