Tarlada çalışan kadınlara hijyen eğitimi

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü, tarlada çalışan kadın ve çocuklara hijyen eğitimi verdi.     BPW Adana Başkanı Ayça Katlav ve beraberindeki kulüp üyesi işkadınlarıyla birlikte...

Google Haberlere Abone ol
Tarlada çalışan kadınlara hijyen eğitimi

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü, tarlada çalışan kadın ve çocuklara hijyen eğitimi verdi.

    BPW Adana Başkanı Ayça Katlav ve beraberindeki kulüp üyesi işkadınlarıyla birlikte ırgat olarak tarlada çalışan kadınlara tek tek sabun dağıtıp, hijyen eğitimi verdi ardından birlikte iftar yaptı.

    Misis’in Kaşlıca Nacarlı köyünde bulunan Cevheribucak çiftliğinde bir araya gelen tarım işçisi kadınlarla konuşan Ayça Katlav, “Bizlerde şehirde çalışan kadınlarız. Gözlerden uzak, unutulan siz kadın tarım işçileri ile Ramazan ayında beraber olmak istedik. Sizlerle tanışıp, dertlerini paylaşmak, sorunlarına ortak olmak ve birlikte iftar açmak istedik.” dedi.

    Politika belirleyicileri ve karar vericiler tarafından tarımda çalışan kadınların görülmediğini aktaran Katlav, 2 evlilikten birinin akraba evliliği olduğu, evli çiftlerin yüzde 84 nün evlilik öncesi sağlık kontrolü yaptırmadığı, kadınların yüzde 64’nün 19 yaşından önce evlendiği yüzde 40’nın okuma yazma bilmediği, iki aileden birinin sabun kullanmadığının araştırmalarla ortaya konulduğunu belirtti. Tarımda çalışanların barınma ve yaşam koşullarının çok kötü olduğunu dile getiren Katlav, "Çevrelerinde tuvalet, banyo ve çamaşır yıkama yerlerinin bulunmaması temizlik ve sağlık açısından da sakıncalar oluşturmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki tüm dünya da mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 60’ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yüzde 70’i de tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 25’i tarım işçisi, kadınlarla ilgili veriler ise hiç iç açıcı değil. Gebeyken tarlada çalışan kadınların oranı yüzde 49, düşük yapan kadınların oranı yüzde 40’tır. En acısı her iki kişiden biri, temiz içme suyuna ulaşamıyor. Bu koşullarda artan çevre kirliliği ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açıyor." diye konuştu.

    FDL Eğitim ve Danışmanlık vasıtasıyla Çukurova Üniversitesi Halk sağlığı Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Ferdi Tanır da etrafın ve kişinin kendisinin temiz olmasının hijyenin birinci koşulu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tanır, “İnsanlar yemek yerken, tarlada çalışırken ellerini kullanır, tuvalette de ellerimizi kullanıyoruz. Yemek yemeden önce ellerimizi sabunlu su ile yıkamalıyız. Sadece el yıkama ile bir senede yakalanılacak hastalıkların en az üçte biri ortadan kalkmaktadır.” dedi.

    Konuşmaların ardından sabunları alan çocuklar soluğu çeşme başında alıp, ellerini sabunlama yarışına girdi. Başkan Ayça Katlav, ellerini sabunlayan çocuklara bisküvi ve gofret dağıttı. CİHAN

Yorumlar