Tarla Okulu Projesiyle çiftçi sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriyor

Manisa'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Tarla Okulu Projesi sayesinde bilinçlenen çiftçiler, daha sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarla Okulu Projesiyle çiftçi sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriyor

Manisa'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Tarla Okulu Projesi sayesinde bilinçlenen çiftçiler, daha sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriyor.

Manisa’nın Turgutlu ilçesi Kabaçınar Mahallesi'nde kiraz yetiştiriciliği konusunda, Çiftçi Tarla Okulu’nu ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerle bir araya gelerek, kiraz bahçesinde uygulamalı eğitimlere katıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Osman Sarı ve Ziraat Mühendisi Öner Demir’in, bahçe tesisi, toprak işleme, fidan dikimi, gübreleme, sulama, çeşitler, döllenme biyolojisi, hastalıklar ve zararlılar ile mücadele konularında çiftçilere ayrıntılı olarak verdikleri bilgilerin sonrasında, kiraz bahçelerinde uygulamalı eğitime geçildi.

İl Müdürü Hasan Çebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Manisa'da tarımsal faaliyetlerin dünden daha iyi olması için her gün yeni bir değişiklik getirmeye çalıştıklarını söyledi. Bunlardan bir tanesinin de Çiftçi Tarla Okulu Projesi olduğunu dile getiren Müdür Çebi, "Hem uygulamanın bizzat içerisinde hem de kendi tarlanızda her gün karşılaştığınız sorunları burada öğrenerek çözeceksiniz. Yani kendi tarlanızın bir nevi uzmanı olacaksınız. Bunun içinde hem iyi bir gözlemci, hem eğitimci hem de iyi bir araştırmacı olmanız gerekiyor. Her gün karşılaştığınız problemleri nasıl değerlendirmeniz, nasıl karar vermeniz konusunda arkadaşlarımız, sizlere bu konuları daha detaylı ve bilimsel bir şekilde öğretecektir. Çiftçi tarla okullarımız, entegre mücadele metotlarının hepsini kapsar. Entegre mücadelede uygulanan metotlar burada aynen uygulanacaktır. Bunun için sizlerin bu metotları öğrenmeniz ve öğrenmiş olduğunuz bu metotların nasıl uygulandığını da bilmeniz gerekmektedir." dedi.

İl Müdürlüğü olarak 2013 yılında iki okulla bu projeye başladıklarını aktaran Çebi, "Proje, şu anda 17 ilçemizde 29 okulla ve 571 öğrencisiyle devam ediyor. Bağ konusunda 12, zeytinde 8, kirazda ise 6 çiftçi tarla okulumuz bulunuyor. Bunun yanında çilekte, kavunda, karpuzda toplamda 29 çiftçi tarla okulumuzda bu yıl düzenlemiş olduğumuz eğitimler devam etmekte. Buradaki asıl gayemiz sağlıklı ürün yetiştirmek. Bunun içinde hem insanlarımıza hem de çevreye duyarlı olmamızı sağlamak için bu tarla okullarını açıyoruz." diye konuştu.

Eğitim sonrasında kiraz bahçesine gidilerek, anlatılan konular çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi. Uygulama sırasında üreticilere birtakım bilgiler veren İl Müdürü Çebi, “İlimizde polikültür tarım yapıldığından dolayı ve her türlü ürünün üretilip pazarlara sunulmasındaki kolaylık sebebiyle ürünlerimiz yurtdışına ihraç edilmekte. Bunun için de ilimizin en önemli ürünlerinden olan zeytin, bağ, kiraz, kavun, karpuz ve çilek gibi ürünlerde 6 konuda tarla okulu açtık. Buradaki asıl amacımız, sağlıklı ürünü üretip, yurtdışına göndermek ve herhangi bir ilaç kalıntısı olmadan, yüksek gelir elde ederek çiftçimizin gelir seviyesini yükseltmektir. Bundan dolayı çiftçilerimizin bu okullara ilgisi çok fazladır.” dedi. CİHAN

Yorumlar