'Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği' üniversitede seçmeli ders oldu

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)Ziraat Fakültesi’nde seçmeli ders olarak müfredata alındı.

Google Haberlere Abone ol
'Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği' üniversitede seçmeli ders oldu

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)Ziraat Fakültesi’nde seçmeli ders olarak müfredata alındı. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya, tarafından verilen derste, ziraat mühendisi adaylarına önemli bilgiler aktarılıyor.

Tarımda çalışanların çalışma ortamları gereği karşılaştıkları sağlık ve güvenlikle ilgili sorunlar, tarımın sürekli gelişen ve değişen dinamik yapısı nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemini koruyor. Tarım işçilerinin yaşadıkları sıkıntıları göz önünde bulunduran Çukurova Üniversitesi, geleceğin ziraat mühendisleri için “Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği” dersi başlattı. Seçmeli olarak verilen derse öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Özkaya, Türkiye’de kırsal alanda yaşayanların büyük bir çoğunluğunun tarımla uğraştığını veya çalıştığını hatırlatarak, tarım çalışanlarının ve ailelerinin yaşam kalitelerini her yönden arttırabilmek için iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitilmelerinin şart olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 24.69’unu tarım sektörünün oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özkaya, “Çalışan her 4 kişiden birinin tarım alanında istihdam edildiği bir coğrafyada yaşamaktayız. Türkiye’de kırsal alanda tarım dışı iş olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle, bu alanda yaşayanların çoğunluğu için tarım sektörü tek iş alanı. Hatta verilere bakıldığında kadın ve çocukların bu alanda erkeklere oranla daha çok çalıştığı görülebilir. Buradaki en önemli konu, çalışanların kayıt altına alınması ve sıkıntılarının tespit edilip çözümlerinin uygulanabilmesi.” diye konuştu.

Avrupa Birliği sürecinde tarımda iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda ülkemizde önemli girişimlerin olduğunu bildiren Doç. Dr. Özkaya, “Tarım çalışanlarının çalışma koşullarının araştırılması, iyileştirilmesi ve istihdamın kayıt altına alınmasıyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve üç üniversitenin bulunduğu protokolle ilk adım atılmıştır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar