Tarım ve hayvancılıkta bazı hastalıklar sigorta dışı kaldı

Tarım ve hayvancılıkta bazı hastalıkların Tarım Sigortaları Havuzu’nda (TARSİM) kapsam dışında bırakılmasına yetiştiriciler tepkili. Dünyada genelinde insanların beslenmesindeki rolünü etkili bir şekilde yerine getirmesi için tarım...

Google Haberlere Abone ol
Tarım ve hayvancılıkta bazı hastalıklar sigorta dışı kaldı

Tarım ve hayvancılıkta bazı hastalıkların Tarım Sigortaları Havuzu’nda (TARSİM) kapsam dışında bırakılmasına yetiştiriciler tepkili.

Dünyada genelinde insanların beslenmesindeki rolünü etkili bir şekilde yerine getirmesi için tarım kesimindeki riskleri azaltmaya yönelik uygulamalarını uzun süre önce başlatırken, Türkiye bu yöndeki ilk adımını, 2005 yılında çıkartılan Tarım Sigortaları Kanunu ile attı. Ancak henüz yeni sayılabilecek kanun kapsamında kurulan ‘Tarım Sigortaları Havuzu’yla (TARSİM) ilgili şikâyetlere her gün bir yenisi ekleniyor. Çiftçi ve hayvan yetiştiricileri, TARSİM kapsamına alınarak tarım kesimindeki olası riskler azaltılmaya çalışılırken, sigorta kapsamına alınmayan riskler nedeniyle çiftçiler sürekli mağduriyet yaşıyor. Yenişehir’e bağlı Köprühisar Köyü’nde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İbrahim Aldırma, sigorta ettirmesine rağmen çiçek hastalığı nedeniyle telef olan 13 koyunun parasını alamadığından yakınıyor.

ÇİÇEK HASTALIĞI TEMİNAT DIŞI

Köprühisar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 32 baş koyun için yaklaşık 25 bin lira kredi kullanan İbrahim Aldırma, kooperatifin acenteliğini yürüttüğü sigorta şirketi aracılığı ile koyunlarını sigorta ettirdi. 12 Nisan’da TARSİM’e girerek, prim bedelinin yarısını karşılık gelen devletten aldığı yaklaşık 2 bin liralık destekle yapan İbrahim Aldırma’nın sürüsündeki 13 koyun çiçek hastalığı nedeniyle telef oldu. Talihsiz çiftçinin haber vermesi üzerine köye gelen İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, karantina uygulaması başlatırken, TARSİM’den gönderilen ekspertiz ve veteriner hekim hayvan ölümleri ile ilgili rapor hazırladı.

"ZARARI KARŞILAYAMAYIZ"

Sigorta poliçesinde teminatın kapsamı ölüm ve zorunlu kesim olarak belirtilmesine rağmen, TARSİM iştirakçisi sigorta şirketi, çiçek hastalığının poliçe kapsamı dışında olduğunu belirterek, zararın karşılanamayacağını bildirdi. TARSİM’e pirim ödemesine rağmen zararının karşılanmamasına tepki gösteren yetiştirici İbrahim Aldırma, "Veba, burusella, çiçek ve şap gibi hayvan hastalıklarının kapsam dışında tutulmasının TARSİM’i cazip olmaktan çıkardığını görüyoruz. Bu hastalıklarım kapsam dışın olduğuna dair yetiştiriciye bilgi de verilmiyor." dedi.

Kanunda, kapsam içindeki risklerin toplamının 5 fıkradan oluştuğunu, teminat dışı durumların ise tam 18 madde ile açıklandığını kaydeden İbrahim Aldırma, şunları kaydetti: "TARSİM; şu haliyle yetersiz kalıyor. Sigorta pirimi ödediğim halde zararımla baş başa kaldım. Sigorta poliçemde, teminat kapsamı, ölüm ve mecburi kesim olarak açıklanıyor. Ancak hayvan hastalıklarının teminat dışı bırakılması çok saçma. Poliçenin içeriğini bilmeyen yetiştiriciler, risk durumunda benim gibi büyük bir şok yaşıyorlar. Benzeri sıkıntıları meyve-sebze ve bitki ekimi gerçekleştiren çiftçiler de yaşıyor. Tarım kesimindeki riskler azaltılmak isteniyorsa, TARSİM’in kapsamı biran önce genişletilmeli." CİHAN

Yorumlar