Tarım işçisi çocukların eğitimi için eylem planı hazırlandı

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Çocuk Platformu, gezici tarım işçiliğinde çalışan çocukların eğitim sistemi içerisine alınmasıyla ilgili eylem planını açıkladı.     Adana Kent Konseyi toplantı salonunda İşkur Adana...

Google Haberlere Abone ol
Tarım işçisi çocukların eğitimi için eylem planı hazırlandı

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Çocuk Platformu, gezici tarım işçiliğinde çalışan çocukların eğitim sistemi içerisine alınmasıyla ilgili eylem planını açıkladı.

    Adana Kent Konseyi toplantı salonunda İşkur Adana Çocuk İşçiliği İzleme Birimi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi, Tarım İl Müdürlüğü, Adana Barosu, Çukurova Üniversitesi ve Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği üyelerinden oluşan komite tarım işçileriyle ilgili eylem palanını duyurdu.

    Kent Konseyi Çocuk Platformu Başkanı Amir Akdağ, çocuk işçiliği ile ilgili hazırladıkları eylem planını uygulayıcı birimlere teslim edeceklerini söyledi. 8 maddede hazırlanan eylem planında, tarım işçilerinin, yerleşim alanlarının tespiti ve düzenlenmesi gerektiğini aktaran Akdağ, bu bölgelerin dışında kalmalarına izin verilmemesi istedi.

    Altyapısı tamamlanmış yerleşim alanlarının hazırlanarak (su, elektrik, zemin döşemesi) konteynır evlerden oluşan bu alanlar harici yerleşime izin verilmemesi gerektiğini belirten Amir Akdağ eylem palanını şöyle sıraladı: “Bölgede bulunan çocukların devam edeceği okulların tespiti ve düzenlenmesi. Bölgede birçok köy okulu taşımalı eğitime geçerek kapatılmış durumda. Boşaltılmış okullardan uygun olan 2-3 tanesinin eksiklikleri giderilerek eğitime hazır hale getirilmeli. Buralarda görevlendirilecek personel hazırlık eğitiminden geçirilmeli. Bu okullara rehber öğretmen, psikolog, özel eğitimci, çocuk gelişimci gibi ek destek elemanlar da görevlendirilmelidir. Bölge çocuklarına hizmet verecek Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) kurulması. Bölgede gezici tarım işçisi olarak çalışan ailelerin çocuklarında olumsuz koşullar ve yetersiz beslenmeye bağlı gelişimsel bozukluklar diğer bölgelerden birkaç kat fazla olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle bölgede kurulacak rehberlik araştırma merkezleri çocukların eğitimsel ihtiyaçlarının tespitinde önemli katkı sağlayacaktır. Bölgeye gelen tüm çocukların bireysel incelemeden geçirilerek Bireysel Eğitim Planlı oluşturulmalı. Bu güne kadar çocuklar düzenli eğitim alamamışlardır. Bu nedenlerle çocukların tek tek ele alınması, bireysel olarak incelenmesi ve bireysel eğitim planlarının oluşturulması gerekmektedir. Okula devam eden çocuklara işçi yevmiyesinin belli oranında (yüzde 40-50) verilmeli. Çocukların tarım alanlarında çalışmayıp okula gitmeleri ailelerin gelirinde düşmeye sebep olacak ve aileler çocukların okula gönderilmesi konusunda direnç göstereceklerdir. Bu direncin kırılması ve çocukların okula gönderilmesi konusunda ailelerin özendirilmesi amacıyla, çocukların okula geldiği gün başına, günlük tarım işçi yevmiyesinin belli oranında ailelere maddi destek sağlanmalıdır. Yardım ve destek kurumlarının çalışmaları organize edilmeli. Bölgede çeşitli kurum, kuruluş ve şahıslar değişik zamanlarda yardım ve etkinlikler düzenlemektedirler. Kampların sabit ve belli noktalarda olması bu hizmetlerin de düzenlenmesini sağlayacaktır. Okula devam eden çocukların toplumla entegrasyonu amaçlı sosyal uyum programları uygulanmalı. Gezici tarım işçiliğinde çalışan ailelerin çocuklarının düzenli aralıklarla şehir merkezlerine getirilmesi sinema, tiyatro, spor etkinliklerinde bulunmaları sağlanmalıdır. Sadece yerleşim alanlarında verilen sosyal çalışma hizmetlerinin yeterli olmayacağı alan dışı çalışmaların da yapılması gerektiği bir gerçektir. Bölgeye gelen ailelere, sağlık, eğitim, yasal haklar konusunda eğitim çalışmaları düzenlenmeli. Bölgeye gelen ailelerin değişiklik göstermesi nedeniyle bilgilendirme hizmeti süreklilik göstermelidir." CİHAN

Yorumlar