Tarihi Yozgat Lisesi'nde restorasyon çalışması için imzalar atıldı

Yozgat’ın tarihi zenginlikleri arasında yer alan Yozgat Lisesi restorasyonu, çevre düzenlemesi ve bahçe duvarı yapım işi için imzalar atıldı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Yozgat Lisesi'nde restorasyon çalışması için imzalar atıldı

Yozgat’ın tarihi zenginlikleri arasında yer alan Yozgat Lisesi restorasyonu, çevre düzenlemesi ve bahçe duvarı yapım işi için imzalar atıldı.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, imza töreninde yaptığı konuşmada Yozgat Lisesi’nin geçmişte çok hoyrat kullanıldığını hatırlatarak lisenin etrafında geçmişte gereksiz binaların yapıldığını ifade etti.
Lisenin çevresine yapılan binalardan çıkan hafriyatın da lisenin arka ve yan kısımlarına eklenmesiyle tarihi eserin görünmez hale geldiğini anlatan Yazıcı, "Maalesef Yozgat’tın nadide tarihi eserlerinden Yozgat Lisesi’ne gerekli hassasiyet gösterilmemiş. Biz, bu eserlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz. Çalışmalarımız bittiğinde lise civarında vatandaşlarımız Yozgat Lisesi’nin tarihi ihtişamını görerek yürüyecek."dedi.
Yozgat Belediyesi tarafından ihale edilen ve 877 bin 210, 82 TL’le mal olacak çalışmaların, İl Özel İdaresi Bütçesi Kültür Varlıklarına Katkı Payı’ndan karşılanacağını vurgulayan Yazıcı, lisenin çevre duvarının alçaltılarak geri cekileceğini ve okul bahçesininde çevre düzenlemesinin yapılacağını belirtti.
Yazıcı, "Yozgat Lisesi avlusunda ve lise binasında yapılacak tadilatların Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı projelerine uygun olarak yapılacak. Okulu çevreleyen avlu duvarları kaldırılarak projeye uygun olarak ön cephede okul bahçesi içine geri çekilip, duvar yüksekliği projesine uygun olarak bahçe duvarı şeklinde yapılacaktır."dedi.
Bahçe duvarının içeri çekilmesi nedeni ile açıkta kalan duvar dibindeki ağaçların sökülerek lise bahçesinde farklı bir yere dikileceğini ifade eden Yazıcı, duvar yüzeyi ve zeminindeki bozuklukların restorasyon projesine uygun olarak onarılacağını söyledi.
"TARİHİ ESERLER HAYAT BULUYOR"
Kentteki tarihi eserlerin tek tek hayat bulduğunu söyleyen Vali Yazıcı, "Cephanelik binasının yapımı bitti. Kötü görüntüden kurtuldu. Arkeoloji Müzesi yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaat ettik. Proje hazırlanma aşamasında. İnşallah o alanda arkeoloji müzesi yapacağız. Hattuşaş bölgesinde olan Yozgat’ta elimizde olan ve bu saatten sonra çıkacak tarihi eserleri bu alanda değerlendireceğiz. Karslıoğlu Konağı’nın alt katı ve bodrumu kullanılmıyor. Oranın da çocuk kütüphanesi olması için çalışmalar yapıyoruz. Başçavuş (Yanar) Hamamı ve etrafında yapılacak restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kültür Merkezi’nin ihalesi ise 28 Mart’ta yapılacak. Sarıkaya’daki tarihi Roma Hamamı etrafında istimlak çalışmaları sürüyor. Yakın zamanda da orayı Yozgat turizmine kazandıracağız. Hamidiye Çeşmesi, belediyeden, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Çapanoğlu Cami ışıklandırma çalışmaları da sürüyor." diye konuştu.
Eski sinema binasının kütüphaneye çevrileceğini kaydeden Yazıcı, "Lise ve üniversite öğrencilerimiz rahat ve nezih bir ortamda derslerine çalışacak ve araştırmalarını yapabilecek."dedi.
Vali Yazıcı, ortaya çıkan güzel gelişmelerin arkasında kurumlar arasındaki uyum olduğunu belirterek Belediye Başkanı Yusuf Başer’e tarihi eserlerin restorasyonu konusunda sağladığı desteklerden dolayı teşekkür etti.
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ise ecdat yadigarı tarihi eserlerin Yozgat’a kazandırılması için Vali Abdulkadir Yazıcı’nın yoğun gayret gösterdiğini kaydetti.
Başer, "Tarihi özelliğe ve geçmişe sahip eserler Yozgat’ta çok az. Bu eserler tamamlandığında Yozgat’ın tarihi envanterine kazandırılmış olacak. Hem turizmi açısından hemde tarihimize sahip çıkma açısından bu çalışmaları önemli buluyorum. Belediyemizin imkanları kısıtlı olması nedeniyle valiliğimiz bu eserlere sahip çıktı, teşekkür ediyorum." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar