Tarihi Kozan sokakları aslına dönüyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi’nden öğretim üyeleri öncülüğünde yüksek lisans öğrencileri Kozan Belediyesi'nin daveti üzerine ilçenin tarihi sokaklarında 'sokak sıhhileştirme' çalışması yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Kozan sokakları aslına dönüyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi’nden öğretim üyeleri öncülüğünde yüksek lisans öğrencileri Kozan Belediyesi'nin daveti üzerine ilçenin tarihi sokaklarında 'sokak sıhhileştirme' çalışması yapılıyor.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yegan Kahya, proje yöneticilerinden Prof. Doç. Gülsüm Tanyeli, öğretim görevlisi Dr. Umut Almaç, araştırma görevlileri Yasemin Aydoğdu, Emel Akay, Deniz Aydın, Betül Aydın, Nurhilal Şimşek ve Duygu Ede adlı akademisyenler ve öğrencilerden oluşan grup, Kozan’da tarihi Hamam ve Şahin sokaklarında çalışmalara başladı. Mayıs ve haziran ayları dönemine kadar sokak sıhhileştirme çalışmalarını tamamlayacaklarını kaydeden İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Umut Almaç, “Kültür varlıklarının geleceğe taşınabilmesi amacıyla yapmış olduğumuz bu çalışmalarda iki sokağımızı sıhhileştirme ile ilgili bir proje hazırlayacağız. Sanıyorum mayıs ve haziran ayları dönemine kadar projelerimiz olgunluk seviyesine gelmiş olur. Burada ana fikir kültür varlıklarının güvenle geleceğe taşınması. Bizde bu doğrultuda çalışıyoruz.” dedi.

Daha önceden Kozan’da yapılan bir takım çalışmalar olduğunu ve buna benzer sokakların olup olmadığının araştırmasını yaptıklarını belirten Almaç, şunları söyledi: “Yapmış olduğumuz çalışmalarda Hamam ve Şahin Sokakları kendimize seçtik. Şu anda ise bu sokakların fizibilite çalışmasının yapıyoruz. Sıhhileştirme projesi bu yaptığımız çalışmasından sonra ortaya çıkacaktır. Kozan kültürel varlıkları ile oldukça zengin bir ilçe. Geniş ve zengin bir coğrafyada kültür varlığına sahip bir ilçe. Amacımız buradaki kültür varlıklarının yaşatılması ve buradaki yerel halkın bu kültür varlıklarından yararlanabilmesidir.”

Kozan Belediye Başkanı Mimar Kazım Özgan da şöyle konuştu: “Tarih ve kültür şehri Kozanımızda tarihi varlıklarımızı gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu yapılarımızın restore edilebilmesi için ilk aşama olan sokak sıhhileştirme çalışmasını İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli arkadaşlarımız tarafından yapılmakta olup, hazırlanan bu çalışmalar sayesinde Kemal Sokak’ta olduğu gibi Hamam ve Şahin sokaklarımız da yeni görünümüne kavuşacaktır. Neticesinde Kozan’daki tüm tarihi yapılarımızda restorasyon çalışmaları gerçekleştirmek öncelikli hedefimizdir.” CİHAN

Yorumlar