Tarihi Kongre Müzesi bir yıl gecikmeli olarak açılacak

Sivas'ta geçen yıl restorasyonuna başlanan ve bu yıl 4 Eylül kutlamalarına yetişmesi beklenen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, bir yıl gecikmeli olarak açılacak. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Bu yıl 4 Eylül’de tarihi...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Kongre Müzesi bir yıl gecikmeli olarak açılacak

Sivas'ta geçen yıl restorasyonuna başlanan ve bu yıl 4 Eylül kutlamalarına yetişmesi beklenen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, bir yıl gecikmeli olarak açılacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Bu yıl 4 Eylül’de tarihi mekânın kullanılamayacağını ancak bahçesinde bir takım etkinlikler gerçekleştirileceğini belirterek, "İnşallah 2015 yılı 4 Eylül’e burayı yetiştireceğimize inanıyoruz." dedi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargâhı" olarak kullanılan, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında 10 Ocak 2011’de imzalanan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilmişti. 2013 yılında "Milli Mücadele" yıllarını yansıtacak şekilde restore edilmeye başlanan ve halen devam edilen müzede, yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren İl Özel İdare Genel Sekreteri Ayhan, "Tarihi kararların alındığı binanın aslına uygun bir şekilde restore edilmesine başlanmıştı. Ancak şu anda çalışmalar durdu. Durma nedeni ödenek yetersizliğinden yada proje eksikliğinden değil, iç konsept teşhir tanzim projelerinin beraber yürüyeceğinden dolayıdır." diye konuştu.

Temmuz ayının başında Milli Saraylar Bilim Kurulu’nun burası ile ilgili hazırlanan son projeyi değerlendirerek onayladığı takdirde ihale sürecini tekrar başlatacaklarını anlatan Ayhan, "İş planlarımızda bir aksama oldu. Bu kurumumuzdan kaynaklanan bir gecikme değildir. Bunun sebebi Milli Saraylar Bilim Kurulu'na projemizin dört defa girip eksikliklerin tespit edilerek yeniden ele alınmasıdır. Burada yapılan çalışmalar hassaslık gerektiren bir konudur. Çünkü burada bilimsel, tarihi bilgi gerektiren hata kabul etmeyen noktalar var. Atatürk İnkılap Tarihi Enstitüsündeki hocalarımıza en son gönderdiğimiz projeye uygunluk raporu verildi. Temmuz ayının başında kurulda gündeme aldı, kurulun onayı ile birlikte inşallah ihale sürecini başlatacağız." bilgisini verdi.

Bu tür restorasyonlarda zaman kavramı olmaması gerektiğini belirten Ayhan, "Bu çalışmada hata payını en aza indirgemek için en ince ayrıntıların düşünülmesi lazım. Bundan dolayı biraz daha dikkatli biraz daha titiz davranmalıyız. Keşke dememek için ince eleyip sık dokumalıyız. Ciddi manada dikkatli çalışmalar yapıyoruz. Başta Meclis Başkanımız, bakanımız, valimiz ve milletvekillerimiz bu işi ciddiyetle takip etmektedir." şeklinde konuştu.

Çalışmalar kapsamında Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtacak pek çok ögeye yer verileceğini belirten Ayhan, şöyle devam etti: "Ancak en çok Kongre günlerini anlatacağız. Ana temamız bu olacak. Bu müzeye giren ziyaretçiler Kurtuluş Savaşı yıllarını burada görecek ve kongrenin bu savaştaki önemini kavrayacak. Buranın ismi şu an 4 Eylül Kongre Müzesi'dir. Milli Mücadele Müzesi ismi de çok ön plana çıkıyor. Onu değerli büyüklerimiz takdir edecektir."

Bu yıl 4 Eylül’de tarihi mekanın kullanılamayacağını ancak bahçesinde bir takım etkinlikler gerçekleştirileceğini anlatan Ayhan, "İnşallah 2015 yılı 4 Eylül’e burayı yetiştireceğimize inanıyoruz. Çalışmalar tamamlandığında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapan tarihi Kongre Müzesi yeni görünümüyle en güzel şekilde tekrar hizmete açılacaktır." dedi. CİHAN

Yorumlar