Tarihi İpek Yolu, turizme kazandırılacak

Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar Birinci Toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ev sahipliğinde yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi İpek Yolu, turizme kazandırılacak

Türk Konseyi Turizmden Sorumlu Bakanlar Birinci Toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ev sahipliğinde yapıldı.Tarabya Otel'nde yapıldı. Protokol anlaşmalarının imzalandığı törende konuşan Bakan Çelik, anlaşma ile modern İpek Yolu güzergahının hem bölge hem dünya için cazibe merkezi haline getirilmesine çalışıldığını söyledi.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Türk konseyi üye ülkeleri arasında turizmin her alanında işbirliğinin arttırılması, üye ülkelerin tarihi ve kültürel mirasları ile doğal güzelliklerinin tanıtımının güçlendirilmesi turizm işbirliği kapsamında konseyin mevcut hedefleri arasında yer alıyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde ortak bir turizm paketinin özel sektörle işbirliği içerisinde oluşturularak tanıtımının yapılması, ortak mesleki eğitimlerin yürütülmesi, üye ülkelerde ve üçüncü ülkelerde ortak turizm sergilerinin düzenlenmesi, turizm bilgilendirme turlarının gerçekleştirilmesi, turizm alanında uzman bölgesel ve uluslararası örgütlerle işbirliği sağlanması turizm konusunda Türk konseyinin gündeminde bulunuyor.

Toplantıya Kırgızistan'dan Bakan yardımcısı Maksat Chakiyev, Azerbaycan'dan Bakan Abulfas Garayev, Kazakistan'dan Murat İpaliyev ve konsey üyeleri katıldı. Bakan Çelik, yapılan imza törenin ardından toplantıya ilişkin açıklama yaptı. İmzalanan protokol ile alınan kararları değerlendiren Çelik, "Alınan en önemli kararlardan biri modern İpek Yolunun Türk dilini konuşan ülkeler arasında ortak bir strateji olarak turizm faaliyetinin içine alınması oldu. Ortak kanaatimiz şudur. Her ülke kendi toprakları içinden geçen modern İpek Yoluna ait coğrafyanın daha çok tanıtılması ve desteklenmesi konusunda projelerini hazırlayacak. Daha sonra bunlar bakanlıkların tanıtım birimlerinin ortak toplantısıyla tek bir tur paketi haline getirilecek, ondan sonra da her bir bakan bunun tanıtılmasına özel bir destek vereceğiz." dedi.

Anlaşma ile modern İpek Yolunun, Türkçe konuşan ülkeler ve Türk coğrafyası açısından kültürel özelliğinin öne çıkmasının sağlanacağını belirten Çelik, protokolün devletler arasındaki işbirliğinin daha çok artırılmasına neden olacağını anlattı. Çelik, "İnsani diplomasinin hem bu coğrafyadaki Türkçe konuşanlar, hem de bunun dışındaki bütün dünya açısından buranın cazibe merkezi haline getirilmesi için bir strateji oluşturulmasına çalışılacak. Bundan sonraki toplantıya Azerbaycan ev sahipliği yapacak." dedi.

Bakan Çelik ayrıca, en fazla önemsenen konunun ulaşım ve siyasi entegrasyon gibi aynı paralelde turizmin de bölgedeki bütün çalışmaları destekler şekilde işlev görmesi ve bunun coğrafyaya katkı sağlayan bir strateji haline getirilmesinin sağlanması olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan bakan ve yardımcıları iş birliği protokolünü birlikte imzaladı.
CİHAN

Yorumlar