Tarihi El Aman Hanı yeni yüzüyle yerli ve yabacı turistleri bekliyor

Bitlis’te bulunan tarihi El Aman Hanı, yeni yüzüyle yerli ve yabancı turist ve misafirlerini bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihi El Aman Hanı yeni yüzüyle yerli ve yabacı turistleri bekliyor

Bitlis’te bulunan tarihi El Aman Hanı, yeni yüzüyle yerli ve yabancı turist ve misafirlerini bekliyor. Bitlis – Tatvan arasında bulunan ve 16. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'nin Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından bir hayrat olarak yaptırılan ve uzun yıllar kervansaray olarak kullanılan tarihi El Aman Hanı şimdilerle ise halka açık soysal tesis olarak kullanılmaya başlandı.

    Geçmişi, gizemi ve içerisinde bulundurduğu 45 odasıyla içerisinde bir tarihi barındıran tarihi El Aman Hanı, her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Eskiden yoldan geçen kervanların konaklamak amacıyla kullandığı tarihi han Bitlis Eren Üniversitesi tarafından aslına ve günün şartlarına uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırıldı. Bitlis Vakıflar Bölge Bitlis Eren Üniversitesi'ne kiraya verilen ardından işletilmek üzere Bitlis Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'ne kiralanan han yeni yüzüyle ziyaretçi ve misafirlerini bekliyor. Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından biri olan El Aman Hanı, dükkanları, cami ve hamamı ile bir külliye teşkil ederken, son yapılan düzenleme ile yerli ve yabancı turistlerin istifade edebileceği sosyal bir alana dönüştürüldü.

    Bitlis Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Müdürü Eyyüp Şimşat, Tarihi El Aman Hanı'nın tarihi ve yeni yüzüyle yerli ve yabancı turist ve misafirlerini beklediğini söyledi. Yeni El Aman Hanı'nı basına tanıtan Şimşat, Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan hanın hem kervanların dinlenmesini sağladığını, hem ticaret yapmalarını sağladığını hem de Bitlis’in yerli ürünlerinin pazarlanabileceği bir yer olarak kullanıldığını söyledi.

    Tarihi El Aman Hanı'nın Türkiye’nin en büyük hanları arasında bulunduğunu ve 6 bin 400 metrekare alan üzerine kurulduğunu anlatan Şimşat, El Aman Hanı'nın en büyük özelliğinin ise Türkiye’de külliye şeklinde kurulan ilk ve tek han olması olduğunu ifade etti. Tarihi El Aman Hanının Bitlis Eren Üniversitesi ve Bitlis Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından ortak olarak kullanıldığını dile getiren Şimşat, “Han içerisinde bin 500 kişilik restorantı, hamamı, öğrenciler için akademik merkezi ayrıca kurulmaya başlanan kahvaltı salonu ve yöresel yemek mekanı, şark odaları, bilardo salonu, tenis salonu ve diğer oyun salonları, internet salonu, 2 adet 50’şer kişilik sinema salonu, 15 bin kitap kapasiteli kütüphane, toplantı salonları bulunuyor.” diye konuştu.

    El Aman Hanı'nın bundan sonra sadece tarihiyle değil, kafeterya, restoran, yöresel yemek sergi yeri, bal merkezi, sinema salonlarıyla tüm misafirlerin ve yerli-yabancı turistlerin ailecek ziyaret edip güzel vakit geçirebilecekleri bir yer olarak kullanılacağını kaydeden Eyyüp Şimşat, “El Aman Hanı bundan sonra yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere, gençlere, öğrencilere ve Bitlislilere sosyal bir mekan olarak 24 saat hizmet verecek. Buraya gelen misafirlerimizin en iyi şekilde ağırlanması ve vakitlerini en iyi şekilde geçirmeleri için her şey düşünüldü. Özellikle yaz aylarında yapmış olduğumuz yeniliklere yenilerini de ekleyerek bu sosyal alanımızı en iyi şekilde kullanmaya çalışacağız. Bunun içinde dernek olarak bu tarihi mekanda daha çok faaliyet ve daha çok hizmete ağırlık vereceğiz.” şeklinde konuştu.

    Hanı ziyaret amacıyla Mardin’den geldiği belirten Seyfetullah Salim ise gerek tarihi gerekse yeni dizaynı ile hanı çok beğendiğini söyledi. Arkadaşlarıyla birlikte uzun süre hanı inceleyip fotoğraf çektiklerini anlatan Salim, herkesi hanı ziyaret etmeye davet etti.

    Ziyaretçilerden Hülya Bozkurt ise “Gerçekten han içerisinde oluşturulan sosyal alanlarla çok daha güzel bir cazibe merkezi olmuş durumda. Bizler arkadaşlarımızla mümkün oldukça burayı ziyaret edip burada vakit geçiriyoruz. Herkese de burayı gelip görmeyi ve burada vakit geçirmeyi tavsiye ediyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar