Tarihi Çifte Minareli Medrese 'Vakıf Eserleri Müzesi' olacak

Erzurum'un tarihi simgelerinden Çifte Minareli Medrese'nin, yıl içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet vereceği bildirildi.Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ungan, Çitfe Minareli...

Google Haberlere Abone ol
Tarihi Çifte Minareli Medrese 'Vakıf Eserleri Müzesi' olacak

Erzurum'un tarihi simgelerinden Çifte Minareli Medrese'nin, yıl içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet vereceği bildirildi.

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürü Kenan Ungan, Çitfe Minareli Medrese'de, restorasyon çalışmaları ve Vakıf Eserleri Müzesi hakkında basın toplantısı düzenledi. Ungan, Çifte Minareli Medrese'nin, Vakıf Eserleri Müzesi olarak kültür turizmine hizmet sunacağını ifade etti. 3 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Vakıflar Bölge Müdürü, "Restorasyonun tamamlanmasının ardından etnografik eserleri, fotoğraf ve resimleri, Vakıf Eserleri Müzesi olarak yeniden düzenleyeceğimiz Çifte Minareli Medrese'de teşhir edeceğiz. Ayrıca, bu eserleri bir kitapçıkta toplayıp ülke genelindeki kütüphane, vakıf ve müzelere de göndereceğiz." dedi.

Anadolu Selçuklu Sultanı birinci Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmalarının, alanında uzman isimler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ungan, şöyle konuştu: "Medrese'nin restorasyonu alanında uzman 5 kişilik akademisyen kadro tarafından titiz bir şekilde gerçekleştirildi. Özellikle medresenin minarelerindeki çiniler özel olarak restore edildi. Bu konuda özel bir yöntem uygulandı. Çini ve tuğlalar kışın şiddetli soğukların yaşandığı Erzurum'da dona dayanıklı olarak restorasyonları gerçekleştirildi."

Vakıflar Bölge Müdürü, minarelerin restorasyon çalışmaları sırasında önemli tarihi bulgular elde ettiklerini de söyledi. Bulguları, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onayından geçtikten sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını da aktaran Ungan, "İki minaredeki çiniler üzerinde ve blok sıralamalarında önemli bulgular tespit ettik. Bunları inşallah kurul kararı alındıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız." diye konuştu.

Vakıf Eserleri Müzesi'ne çevrilecek olan medresenin kışın ısıtılması ve içindeki eserlerin muhafazası amacıyla teknolojinin imkanlarından yararlandıklarını da sözlerine ekleyen Ungan, "Vakıf Eserleri Müzesi'ni klimayla kışın ısıtacağız. Yaz mevsiminde ise serin tutacağız. Çünkü müzedeki eserlerin korunması çok önemli. Bu da ancak klima yöntemiyle mümkün. Ayrıca, müzenin daha kullanışlı olması için ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebilecek kafeterya gibi sosyal donatıları da oluşturacağız." CİHAN

Yorumlar