Tarihçi Mustafa Armağan: Şehzade Mustafa’nın boğdurulması sahnesi hatalı

Tarihçi Mustafa Armağan, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde Şehzade Mustafa'nın boğdurulması nedeniyle ziyaretçi akınına uğrayan Bursa'daki Şehzade Mustafa Türbesi’nde, tarihi gerçekleri açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihçi Mustafa Armağan: Şehzade Mustafa’nın boğdurulması sahnesi hatalı

Tarihçi Mustafa Armağan, ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinde Şehzade Mustafa'nın boğdurulması nedeniyle ziyaretçi akınına uğrayan Bursa'daki Şehzade Mustafa Türbesi’nde, tarihi gerçekleri açıkladı. Şehzade Mustafa’nın babasına darbe yapmak istediği için boğdurulduğunu belirten Armağan, boğdurma sahnesinin ise dizide anlatılandan çok farklı olduğunu söyledi.

Bursa’da Muradiye Külliyesi içerisinde yer alan Şehzade Mustafa'nın türbesi ziyaretçi akınına uğruyor. ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizinin final sahnesinde Şehzade Mustafa'nın boğdurulması üzerine, İstanbul başta olmak üzere birçok ilden insanlar türbeyi görmek için Bursa’ya geliyor. Restorasyon çalışmaları nedeniyle içeri giremeyen ziyaretçiler, dışarıda dua edip, türbe önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Vatandaşlar, dizide izledikleri Şehzade Mustafa’ya duydukları sevgi nedeniyle türbesine geldiklerini ifade ediyor. Ziyaretçiler, Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasına karşın Kanuni Sultan Süleyman’ı suçlamanın da yanlış olduğunu dile getiriyor.

ARMAĞAN: ‘NİYE HÜRREM SULTAN BUNU YAPTI’ DEME HAKKIMIZ YOK

Tarihçi Mustafa Armağan, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, Şehzade Mustafa’nın boğdurulması hadisesine açıklık getirdi. 'Muhteşem Yüzyıl' dizisindde birçok yanlışlık yapıldığını ifade eden Armağan, şu bilgileri verdi: “Hürrem Sultan kadar, Mahi Devran Sultan’da Amasya’da kendi oğlunu tahta geçirmek için entrikalar yapıyordu. Her anne, baba, oğlunun baş olmasını ister, bunun için bir şeyler yapar. Yani ‘niye Hürrem Sultan bunu yaptı’ diye kimsenin hesap sormaya hakkı yoktur. Yani, Hürrem Sultan oğlu Beyazıt’ın tahta geçmesini istiyor, aksi halde Mahi Devran’ın oğlu Mustafa’nın tahta geçmesi halinde, kendi oğullarının hayatından emin olamayacak. Bunun için, karşı oyununu oynuyor. Hürrem’in oyunlarının daha görünür ve etkili olmasının nedeni, Hürrem başkentte, Mahi Devran'ın Amasya’da olması.”

“MAĞDUR OLAN TARAF HAKLI DİĞER TARAF SUÇLU DEĞİL”

Şehzade Mustafa’nın yavaş yavaş tahta oynadığını, kendi ordusu, sarayı, şairleri, yazarları olduğu için kendisini tahta hazırladığını hatırlatan Armağan, şöyle devam etti: “Bir İtalyan casusunun yazdığı kitapta, Kanuni Cihangir’e, ‘bak Cihangir, bu Mustafa tahta geçerse, hepinizi öldürecek, bundan korkuyorum’ dediğini kaydediyor. Yani Mustafa, her şeyi ile masum, öbür tarafta Hürrem ekibi var, hayır bu bir taht mücadelesi. Mustafa’da belki fırsatını bulsa, kardeşlerini öldürtecekti, belki de Hürrem’i de öldürtecekti. Dolayısıyla, bu mücadeleyi, bir taraf mağdur olmuş diye onun aklanması, diğer tarafın karalanması üzerine kuramayız. Bu dünyanın en büyük imparatorluğu, çocuk oyuncağı değil, bir evin içindeki hadise değil bu.”

“MİMAR SİNAN, ŞEHZADE MUSTAFA’NIN TÜRBESİNİ YAPMAYI REDDETTİ”

Şehzade Mustafa’nın darbe hazırlığı içerisinde olduğuna dikkat çeken Armağan, “Kanuni İran’a sefere çıkacak, böyle bir ortamda oğlunun kendisine karşı hazırlığını fark edince, onu bertaraf etmekten başka çıkar yol bulamıyor. Dolayısıyla öldürür, ardından da başında hüngür hüngür ağlar.” diye konuştu. Armağan, İkinci Selim’in, kardeşi Mustafa’nın türbesini yapma emrini Mimar Sinan’a verdiğini ancak Mimar Sinan’ın, bunu kabul etmeyerek, o dönemdeki toplumsal ortamda böyle bir işe bulaşmak istemediği bilgisini de verdi.

“ŞEHZADE SAKALLI OLMAZ, CELLATLAR ÖYLE GİYİNMEZ, KEMENT YANLIŞ”

Dizide anlatılan boğdurma sahnesine de dikkat çeken Armağan, şu eleştirilerde bulundu: “Pek çok hata var. Mesela şehzade sakallı olmaz. Şehzade tahta çıkar, biat merasiminden sonra kılıç kuşanır ve sakal bırakır. Ama burada şehzadeyi sakallı görüyoruz. Böyle bir şey, söz konusu olamaz. Kement atma olayı yanlış, o şekilde boğulma olmaz. Cellatların Ninja kıyafetleri ile giymesi de yanlış, cellatlar dilsizdirler ve profesyonellerdir. Mustafa’nın atılan bir kementi boynundan çıkartabildiğini biliyoruz, iki, hatta üç kement atılır ve farklı yönlerden çekilir. Mustafa bunlara karşı koyuyor ama en son Zal Mahmut tarafından yatırılarak öldürülüyor. Zal Mahmut da yaşlı gösterilmiş. Zal Mahmut, 2. Selim döneminde padişahın kız kardeşi ile evlenip damat olur.”
CİHAN

Yorumlar