Tarihî Kemeraltı Çarşısı’na bilimsel bakış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihî Kemeraltı Çarşısı’nın dinamik yapısını gözler önüne sererek, bölgeyi yeniden canlandırmak ve mevcut problemlere tasarım yoluyla çözümler üretmek amacıyla “Zamansal Topografyalar” başlıklı...

Google Haberlere Abone ol
Tarihî Kemeraltı Çarşısı’na bilimsel bakış

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihî Kemeraltı Çarşısı’nın dinamik yapısını gözler önüne sererek, bölgeyi yeniden canlandırmak ve mevcut problemlere tasarım yoluyla çözümler üretmek amacıyla “Zamansal Topografyalar” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalıştayda tarihî bölgenin herkes için yaşam yeri olması gerektiğine dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlatılan "İzmir-Tarih" projesi kapsamında bir çalıştay düzenledi. Ahmet Ağa Konağı’nda faaliyete geçen İzmir-Tarih Proje Merkezi’ndeki çalıştaya İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ)’nin mimarlık ve şehir planlama bölümlerinden 15 öğrenciyle akademisyenler katıldı. Çalıştayda esnaf, kullanıcılar ve turistlerle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan, Kemeraltı bölgesindeki yaşamı ve görünmeyen ekonomik ilişki ağlarını ortaya çıkaran analiz çalışmaları da masaya yatırıldı. Çarşının tarih içindeki gelişimi, zamansal dönüşümü, aktörleri ve ticari hayatı gibi farklı açılardan ele alındığı çalıştayda katılımcılar, alan gezisi de yaptı. Çalıştaya katılan Başkan Kocaoğlu, Kemeraltı bölgesini yeniden bir buluşma noktası, bir cazibe merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Kemeraltı’nın alışveriş merkezlerinden farkına vurgu yapan Kocaoğlu, tarihî bölgenin herkes için yaşam yeri olması gerektiğine dikkat çekti.

Çalıştaya İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Işın Can, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ela Çil Sapsağlam, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi Hamitreza Yezdani ile Öğretim Üyesi ve Belediye Başkanlık Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahar Durmaz Drinkwater ve DEÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Güner katıldı.

"İzmir-Tarih" projesi, 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı aksının yeniden şehre kazandırılmasını ve tarihî dokuyu koruyup canlandırarak çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Tarihçiler, mimarlar, şehir plancıları, esnaf, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, akademisyenler, işadamları ve kanaat önderlerinden oluşan geniş katılımlı bir grubun desteğiyle yürütülen proje, alanın tarihî derinliğinin ve kültür çeşitliliğinin korunması, mimari niteliğinin yükseltilmesi, insan odaklı projelerle bölgenin canlı ve yaşayan bir şehir kimliği kazanıp terkedilme ve bakımsızlık sebebiyle bugüne kadar oluşmuş tahribatın giderilmesini hedefliyor. Belediye bünyesinde oluşturulan İzmir-Tarih Proje Merkezi, Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı’nın sağlıklaştırılması ve canlandırılması kapsamında yürüteceği çalışmalarda, benzer akademik işbirliklerini devam ettirmeyi planlıyor. CİHAN

Yorumlar