Tarihî Kemeraltı Çarşı’nın geleceği masaya yatırılıyor

Tarih ve kültür dokusuyla bir açıkhava müzesi niteliği taşıyan, her gün on binlerce kişinin alışveriş için ziyaret ettiği İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı’nın meseleleri masaya yatırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihî Kemeraltı Çarşı’nın geleceği masaya yatırılıyor

Tarih ve kültür dokusuyla bir açıkhava müzesi niteliği taşıyan, her gün on binlerce kişinin alışveriş için ziyaret ettiği İzmir'deki Kemeraltı Çarşısı’nın meseleleri masaya yatırılıyor. Konak Belediyesi’nin ilk kadın başkanı olan Sema Pekdaş, tarihî çarşının eski canlılığına kavuşması için düğmeye bastı.

İlk iş olarak Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu üyelerini makamında ağırlayan Pekdaş, önümüzdeki aylarda esnafın ve akademisyenlerin de yer alacağı geniş katılımlı bir Kemeraltı forumu düzenleyeceklerini söyledi. Bu forumlarda Kemeraltı’nın tarih ve kültür zenginliğinin de masaya yatırılacağını belirten Başkan Pekdaş, mevcut yerel dokuyu mutlaka koruyacaklarını dile getirerek, “Yerel doku, yerel esnafla kalkındırılır. Bu bir gerçek ancak Kemeraltı için farklı bir canlandırma modeli lazım. Kemeraltı’na hareket getiren kurumlar bu bölgeden taşındı, sinemalar kapandı, aydınlatma ve güvenlikle ilgili sorunlar var. Bu sorunlar, forumlarda tartışılacak. Kemeraltı, Türkiye’nin açıkhava müzesidir. Yerel ve tarihî dokuyu koruyan böyle bir açıkhava müzesi daha yok. Kemeraltı’nın canlanması için bölgesel değil, daha geniş kapsamlı düşünmek ve birlikte hareket etmek gerekiyor.” dedi.

Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Ümit Kaya ise Kemeraltı’nın son yıllarda açılan alışveriş merkezleri ve işportacı yüzünden eski canlılığını kaybettiğini belirterek, çözüm için işbirliği önerisinde bulundu. Tarihî çarşının meselelerinin sadece esnafla sınırlı kalmadığını vurgulayarak, eski canlılığının kazandırılması için destek beklediklerini ifade etti. CİHAN

Yorumlar