Tarihî Ermeni kilisesi samanlık olarak kullanılıyor

Van'a 30 kilometre mesafedeki Çatak ilesinde, bir zamanlar Ermeni kilisesi olan tarihî yapı, bir süre okul olarak kullanıldıktan sonra şimdi de samanlık oldu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihî Ermeni kilisesi samanlık olarak kullanılıyor

Van'a 30 kilometre mesafedeki Çatak ilesinde, bir zamanlar Ermeni kilisesi olan tarihî yapı, bir süre okul olarak kullanıldıktan sonra şimdi de samanlık oldu. Kilisenin içini saman, ot, tezek ve odunla dolduran köylüler, yetkililerin restore ederek turizme kazandırmasını istedi. Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ da bu isteği dikkate alarak, restorasyon için harekete geçeceklerini söyledi.

Korlu köyü Albucak mezrasındaki tarihî kilise içler acısı halde. Mezrada okul olmadığı dönemde ilkokul olarak beş yıl kullanılan ve 35 öğrencinin mezun olduğu bina, sahipsiz kalınca köylüler tarafından samanlık olarak kullanılmaya başladı. Harabeye dönen ve bir bölümü yıkılmaya yüz tutan kiliseye tahtadan bir kapı takan köylüler, imkanları dahilinde onarıp yıkılmasını önlemeye çalıştı. Yıllar önce turistlerin gelip kiliseyi gördüğünü fakat ondan sonra kimsenin sahip çıkmadığını belirten köylülerden Selim Gurban, "Bizim için bu kilise ayrı bir değer taşıyor, çünkü köyümüzde okul olmadığı zaman burada beş yıl ilkokul okuyup mezun olduk. Şimdi samanlık olarak kullanılıyor. Yetkililerin kiliseyi restore edip turizme kazandırmasını istiyoruz." dedi.

İl Müdürü Aktuğ ise kilisenin ne durumda olduğunu ve restorasyon yapılıp yapılamayacağını öğrenmek için Van Müze Müdürlüğü'ne talimat vereceğini belirtti. Müzenin uzmanlarının hazırlayacağı rapora göre çalışma başlatacaklarını ifade ederek, "Uzmanlarımız öncelikle inceleme yapıp raporlarını hazırlasın. Biz de bu raporu Van Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden yetkilililerle görüşürüz. Onların yapması gereken inceleme varsa onlar da yapar. Bu incelemelerin sonunda restorasyon kararı çıkarsa da bakanlık aracılığıyla yapar, Van’ın kültürüne kazandırmış oluruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar